Connect with us

World Matchplay

Anderson pakt in krankzinnige finale eerste World Matchplay-titel

Gary Anderson World Matchplay Darts 2018

Gary Anderson heeft voor het eerst de World Matchplay gewonnen. In Blackpool had Mensur Suljovic lange tijd misschien wel het betere van het spel en pakte ook een 7-9-voorsprong. Hij liet daarna de kans liggen om echt weg te lopen en miste ook een negendarter. In die leg was een merkwaardig omslagpunt en had Suljovic een fase van vier legs op rij met veel missers op de dubbels. Daardoor liep Anderson er opeens heel snel mee vandoor naar 17-13. Het leek beslist, tot Suljovic vier legs op rij won. Het werd een krankzinnige verlenging waarin een matchdart van Anderson uit bulls-eye viel. Ziedend speelde Anderson door en maakte het alsnog af: 21-19. Het levert The Flying Scotsman 115.000 pond op.

Kleine kansjes worden nog niet gepakt

Het niveau was in de finale direct hoog, waarbij Anderson als eerste een break plaatste. Hij gooide in de vijfde leg twee 180’ers en een 76-finish. Na de onderbreking was de Schot na vijf beurten niet uit en zo kon Suljovic weer het initiatief overnemen. Het werd 3-4 met een 71-finish, gevolgd door finishes van 68 en 84 van Anderson. Een 11-darter bracht de partij opnieuw in evenwicht (5-5), waarna Suljovic toch voorzichtig door leek te drukken. Met een 12-darter pakte hij de leiding en kon in de veertiende leg het gat slaan. Vijf pijlen liet de Oostenrijker onbenut, om met een 118-finish wel weer zijn eigen leg te pakken (7-8). De gemiddeldes waren op dat moment met 99,8 voor Anderson en 104,39 voor Suljovic ook uitstekend.

Een opmerkelijk moment zorgt voor omslag

De partij leek nu wel echt te ontbranden. Met een 180’er en tops bracht Suljovic het verschil naar twee legs en hij kreeg alle tijd om ook naar 7-10 te lopen. Vier pijlen vlogen er niet in, gevolgd door zeven perfecte pijlen. Een negendarter leek op weg, maar de achtste pijl vloog net in het hoekje van de triple-10. Anderson kon zijn leg nog houden vanaf 98, alleen hij drukte de tweede pijl net aan de binnenkant van de dubbel-19. Kwaad keek de Schot om, al was er niets zichtbaar aan de hand. Er volgde een korte woordenwisseling tussen de twee en Suljovic miste ook de herkansing. Zo was het 9-9 en miste Suljovic in zijn eigen leg ook nog eens twee darts vanaf 60. Daar kwamen er in de twintigste leg nog pijlen bij en opeens had The Gentle elf darts op rij op de dubbels gemist. Het gaf Anderson lucht: 11-9.

Vanuit het niets een verlenging

Uit de onderbreking wist Suljovic zich te herpakken met ene strakke 11-darter, daarna was het woord toch weer aan Anderson. Drie 13-darters op rij met telkens een 180’er bracht hem al naar 14-10. Suljovic knalde er zijn twaalfde maximale score tegenaan voor ook een 13-darter (14-11). De legs vlogen heen en weer en met een 105-finish kwam Anderson op 16-13. Een 180’er en de 77-finish bracht de Schot op matchpoint, maar Suljovic bleek knokken met een 81-finish voor een 12-darter (17-14). De bibber kwam toch wat in de arm van Anderson, die niet in vijf beurten uit was. Het verschil werd verkleind tot twee legs en Anderson gooide vervolgens scores van 95 en 44. Zo was het 17-16 en moest Anderson het in zijn eigen leg afmaken. De Schot begon goed, om scorend weg te zakken. The Gentle knalde door en met een bulls-eye 121-finish was het gelijk.

Matchdart valt zo uit het bord


Zo kwamen we in de verlenging van de World Matchplay-finale en was het gemak waarmee Anderson gooide helemaal verdwenen. Suljovic knalde maar door met triples en zijn favoriete dubbel-14 vloog erin. Met de zege voor het grijpen kwam Suljovic opeens niet verder dan twee scores van 60 en tops bracht 18-18 op het bord. Zo was dit de langste finale in Blackpool ooit, waarin Anderson zich herpakte. Een score van 60 van Suljovic werd gecounterd met een 180’er van de Schot. Na negen pijlen stond hij op 46 en dubbel-18 bracht hem de break. Suljovic stond na negen pijlen echter op 46 en Anderson had 121 nodig. Die leek hij uit te gooien, maar bizar genoeg viel de pijl uit bulls-eye. Anderson was ziedend en leek gooide de pijlen ziedend hard de triple-20 in. Toch kreeg Suljovic twee pijlen voor zijn eigen leg. Hij miste en een nieuwe break was een feit: 20-19. Anderson liep weg en maakte het alsnog af via dubbel-10.

World Matchplay 2018: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over World Matchplay