Connect with us

Pro Tour

Barney heeft een burnout: “Hoelang wil ik mezelf nog pijnigen?”

Raymond van Barneveld zit in de misschien wel moeilijkste periode van zijn carrière. De vijfvoudig wereldkampioen moet vrezen om uit de top-16 van de wereld te vallen en dat heeft grote gevolgen. Hij is niet meer rechtstreeks geplaatst voor de televisietoernooien en staat voor een tweesprong. In het blad Helden is Barney uitgebreid ingegaan op de moeilijke periode waarin hij zit en geeft toe een burn-out te hebben.

‘Lijkt niet meer te lukken’

Op de Grand Slam of Darts ging het deze week al in de groepsfase mis, zoals het dit jaar vaak mis ging. “Vroeger waren er maar een paar tegenstanders tegen wie ik in de problemen kon komen, nu lijkt het of iedereen voor mij een lastige tegenstander is. Het is alsof ik m’n concentratie niet vast kan houden. Hoelang wil ik mezelf nog pijnigen? Ik heb heel mooie dingen gedaan, maar het lijkt niet meer te lukken.”

‘Diabates ontstaan door stress?’

Verklaringen heeft Barney wel. In Helden geeft hij aan dat hij naast diabetes ook een burn-out heeft. “Misschien is mijn diabetes niet door verkeerde voeding ontstaan, maar door de stress. Ik probeer nog steeds op m’n gewicht te letten, maar tegenwoordig wil ik af en toe ook gewoon iets kunnen snacken. Ik ben in zeven jaar dertig kilo afgevallen, heb er alles aan gedaan, maar de diabetes blijft. Koude handen, tintelende vingers, wazig zicht. Dat is een ramp. Ik ben nu dus van mening dat het door spanningen komt waarmee ik te maken heb tijdens wedstrijden. We hebben met een soort scanner gemeten hoe hoog m’n stressniveau was op het podium. Dat was drie keer hoger dan normaal. Als ik vier dagen achter elkaar moet spelen, dan heb ik te maken met heel veel stress. Het lichaam reageert daar gewoon op. Als je dan ook nog bedenkt dat ik zo’n beetje 48 van de 52 weken per jaar op pad ben…”

‘Lichaam sputtert steeds meer tegen’

“Je kunt wel spreken van een depressie waar ik al een jaar of vier in zit. Het lichaam sputtert steeds meer tegen en ik heb geen zin om een keer neer te vallen. Mensen hebben het over een burn-out, die hebben ze in het ziekenhuis bij me vastgesteld. Ik heb een kleinzoon van bijna drie en ik ben nog nooit op zijn verjaardag geweest. Mijn kleindochter is bijna één, haar verjaardag gaan we later vieren, omdat het samenvalt met een toernooi van opa. Ik heb veel vrienden met wie ik bijna nooit leuke dingen kan doen. Het komt ook voor dat iemand overlijdt en dat ik niet bij de begrafenis kan zijn, omdat ik in Australië zit. Dat zijn dingen die je vormen en waardoor ik me afvraag: hoelang houd ik dit nog vol? Ik dart al 35 jaar. Welke sporter houdt het zo lang vol?”

De pijn en de kick op het podium

Hoe lang gaat Van Barneveld nog door, dat is de groot vraag. En het is ook zijn eigen dubio. “Telkens weer die pijn, dat ben ik zat. Tegelijkertijd is de kick om dat podium op te gaan er nog. Reizen naar de andere kant van de wereld en daar aanbeden worden went nooit. Maar uiteindelijk moet je van binnen happy zijn. Neem de avonden waarop we voor de Premier League in Ahoy spelen, dan ben ik een gelukkig mens.”

Lees het volledige interview met Raymond van Barneveld in Helden

Delen:

Meer over Pro Tour