Connect with us

Pro Tour

Barney staat op levensgrote achterstand in 2018

Raymond van Barneveld World Matchplay 2018 Darts

Dit weekend gaat de tweede helft van het seizoen op de Pro Tour beginnen met het tiende toernooi op de European Tour in Hildesheim. Met 33 van de 48 toernooien afgewerkt voor het jaar is de balans al aardig op te maken en vallen een aantal zaken op. Bijvoorbeeld plaats 57 (!) voor Raymond van Barneveld.

Anderson en Van Gerwen strijden om plek 1

Gary Anderson staat halverwege het jaar bovenaan op de ranking van 2018. Hij won zowel de UK Open als de World Matchplay. De marge van de Schot op Michael van Gerwen, die juist op deze twee televisietoernooien vroegtijdig verloor, is wel minimaal: 237.250 pond om 231.000 pond. Mensur Suljovic, Peter Wright en Rob Cross maken de top-5 compleet. Jeffrey de Zwaan staat op een keurige tiende plaats. Hij verdiende op de Pro Tour al 66.500 pond. Jermaine Wattimena (22), Jelle Klaasen (31) en Danny Noppert (33) staan er eveneens goed bij.

Van Barneveld zakt ver weg

Dat is een ander verhaal voor Van Barneveld. Hij speelde het afgelopen half jaar amper rankingtoernooien. Zo haalde hij de finale van The Masters, speelde de Premier League, een aantal World Series-events en won de World Cup of Darts. Dit zijn in alle gevallen invitatietoernooien en tellen dus niet mee voor de wereldranglijst. Zo blijft het bij drie UK Open Qualifiers, vier Players Championships en de twee televisietoernooien. Alles bij elkaar leverde dit slechts 16.750 pond op, daarmee staat de Hagenaar op plaats 57.

Twee van de vijf tv-toernooien missen

De wereldranglijst wordt opgemaakt over een periode van twee jaar, waardoor de prestaties van het afgelopen half jaar nog geen direct invloed heeft. Daar komt bij dat met name in het najaar het meeste prijzengeld te verdienen valt op alle televisietoernooien. Het is alleen wel de vraag of hij op al die tv-toernooien van de partij is. Barney haalde geen enkel European Tour-event en zal hoogstwaarschijnlijk het European Championship voor het derde jaar op rij niet gaan halen. Door slechts vier van de zestien Players Championships te spelen verzamelde hij pas 2.500 pond. De top-64 van de PC Order of Merit plaatst zich voor de Finals. Nummer 64 – Alan Norris – heeft al 6.500 pond. Barney heeft al besloten om in ieder geval Players Championship 17 en 18 niet te spelen, waardoor hij nog maximaal vier toernooien de tijd heeft om dit gat te dichten. Zo niet mist hij dus al twee van de in totaal vijf grote televisietoernooien.

Statistieken met dank aan Burton DeWitt (Twitter: @bsd987)

Delen:

Meer over Pro Tour