Connect with us

World Grand Prix

BIZARRE FINALE HELPT VAN GERWEN AAN VIERDE GRAND PRIX-TITEL

Michael van Gerwen heeft voor de vierde keer de World Grand Prix gewonnen. Dat deed hij via een bizarre finale met Peter Wright. Vijf sets lang worstelde de Nederlander met zichzelf en had Wright kans op kans om weg te lopen. Dat liet hij na en met een 101-finish in de vijfde leg van de vijfde set stuurde Mighty Mik de Schot voor acht tellen naar het tapijt. Daarop was hij gevlogen. De titel levert hem 100.000 pond op, zijn dertigste majortitel.

Dubbels nog moeizaam bij Mighty Mike

Wright mocht de partij beginnen en opende ook scherper dan Van Gerwen. De Schot leek dan ook met de eerste set aan de haal gaan, maar miste in de vierde leg één dart op bulls-eye voor de 164-finish. De vijfde leg mocht hij beginnen, om een uitmuntende leg van Mighty Mike over zich heen te krijgen. Met een 180’er en een 110-finish was de eerste set voor de nummer één van de wereld. De dubbels bleven alleen wel moeizaam bij de Nederlander. In de eerste leg van de tweede set vond hij pas met zijn vierde pijl de openingsdubbel, om liefst vijf darts te missen om het af te maken. Zo kon Wright breken en pakte de tweede set: 1-1.

Bizarre sets volgen elkaar op

Het niveau van met name Van Gerwen zakte in de derde set nog verder weg. Zijn gemiddelde door extreem veel gemiste dubbels, zowel om te openen als om te finishen, zakte zelfs naar 75 per beurt. Toch wist Wright dat niet af te straffen. Hij gaf Van Gerwen zeven beurten in zowel de tweede als derde leg, om wel terug te breken. In de vijfde leg miste de Schot alleen drie volle beurten op de openingsdubbel en zo kon Van Gerwen toch zomaar weer een set afpakken van Wright. Het leek voor wat ontspanning te zorgen bij de Nederlander. Hij werd nog wel gebroken door een 180’er van Wright, daarna volgden zes perfecte pijlen op weg naar een 12-darter. De Schot brak echter opnieuw met een 101-finish voor een 12-darter en pakte zomaar weer de vierde set.

Wright deelt zichzelf een tik uit; MvG doet de rest

De vijfde set was opnieuw een bijzonder verhaal. Met een 79-finish kwam Wright op 0-1, om met een 101-finish gelijk te maken. Nu startte de Schot de vijfde leg wel sterk en stond al op 255 met Van Gerwen nog op 441. Toch kreeg Wright maar één pijl vanaf 68 voor de set. Die viel tegen het ijzer en Van Gerwen knalde er een 101-finish in om Wright acht tellen naar de vloer te sturen: 3-2.

Van acht tellen naar knock-out

De tik bleek in de zesde set echt hard te zijn aangekomen. Van Gerwen pakte met een 180’er de openingsleg en brak Wright met een 14-darter. De Schot kon niet meer volgen en kreeg nog een 14-darter tegen. De zevende set mocht Snakebite zelf beginnen om een tweede comeback in te zetten. Vrijdag wist hij van 0-3 nog terug te komen tegen Mensur Suljovic, maar hij kon scorend niet meer mee. Van Gerwen zette de turbo volledig aan en met een 92-finish was de break binnen. Wright miste daarna nog eens drie pijlen om te openen, waar de Nederlander een 160-score noteerde. Zo was een volgende 15-darter binnen om op matchpoint te komen. Wright hield nog wel zijn eigen leg met een 78-finish, maar kreeg gelijk weer een 180’er om zijn oren. Daarmee maakte Van Gerwen het af.

World Grand Prix 2018: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

More in World Grand Prix