Connect with us

Pro Tour

Callers kunnen voortaan straffen uitdelen tijdens duels voor wangedrag

Russ Bray PDC Darts

Callers kunnen vanaf dit seizoen straffen uitdelen tijdens wedstrijden. De Darts Regulation Authority (DRA) heeft het nieuwe regelboek uitgegeven en daarin blijkt dat er voortaan de mogelijkheid is om bij wangedrag al tijdens partijen in te grijpen.

Gedrag loopt uit de hand

De afgelopen jaren zijn er diverse incidenten geweest bij spelers over de grens zijn gegaan. Met name de laatste twee jaar is de emmer behoorlijk overgelopen. Meest bekende incidenten zijn de schouderduw van Daryl Gurney tegen Simon Whitlock (finale World Grand Prix 2017), de verbale en uiteindelijk fysieke strijd tussen Gerwyn Price en Gary Anderson (finale Grand Slam of Darts 2018) en de brul van James Wade in het gezicht van Seigo Asada (World Darts Championship 2019). De callers, toernooidirectie en PDC kon hierbij niet direct ingrijpen, want de DRA is verantwoordelijk voor de ordehandhaving binnen de PDC. Zo heeft Price onlangs een zware straf gehad.

Duidelijke lijst van overtredingen

Matt Porter, directie van de PDC, liet begin januari al weten dat er met de DRA werd gesproken om wel de mogelijkheid te krijgen om op te treden. In het nieuwe regelboek is er dan ook een paragraaf toegevoegd met het kopje ‘In-Play Sanctions’. De caller en de toernooidirectie heeft nu de mogelijkheid om op te treden bij agressief gedrag, fysiek contact, zichtbare of verbale obsceniteit, onsportief gedrag of als een caller wordt aangemoedigd om een tegenstander een waarschuwing te geven.

Stappenplan

Wanneer een speler zich schuldig maakt aan één van deze vergrijpen, dan krijgt hij in eerste instantie een waarschuwing. Bij een tweede overtreding volgt een laatste waarschuwing en bij een derde overtreding wordt de speler een leg afgepakt. Dit zal de leg zijn die hij net heeft uitgegooid, of de leg die op dat moment gespeeld wordt. Mocht er nog een vierde overtreding volgen, dan zal de speler worden gediskwalificeerd. De toernooidirecteur heeft daarnaast de mogelijkheid om een speler direct te diskwalificeren wanneer er fysiek contact plaatsvindt.

Delen:

Meer over Pro Tour