full screen background image

JeugdWK-finalist Hubbard: “Het was mijn dag”

James Hubbard PDC Darts Grand SlamDe grote onbekende op de Grand Slam of Darts is James Hubbard. De 19-jarige Engelsman wist vrijwel vanuit het niets de finale van het PDC Jeugd WK te bereiken, waardoor hij aan de bak mag in Wolverhampton. Dartinfo.nl sprak met de aanstaande tegenstander van Michael van Gerwen in de WK-finale. Voor Hubbard wacht eerst nog een andere droom. “Ik kan nog niet geloven dat ik tegen Phil Taylor mag spelen.”

 

Hubbard speelde twee toernooien op de PDC YouthTour zonder succes mee, maar plaatste zich als regionale qualifier uit Norwich voor het Jeugd WK. Daar kende hij een prachtige serie overwinningen, waardoor hij zomaar in de finale stond. “Het was een prachtige dag, alles leek te kloppen.

Mijn beurt

Hubbard: “Iedereen heeft goede en slechte dagen. Ik denk dat het mijn beurt was voor een goede dag en daarnaast had ik wat geluk. Zowel Jamie Lewis als Dirk van Duijvenbode misten matchdarts tegen me. Dat stukje mazzel moet je wel eens hebben in een toernooi.” Inmiddels is de waarde van zijn prestatie voor Hubbard pas echt duidelijk geworden. “Dit is zo’n grote prestatie. Hopelijk kan ik me goed laten zien op de Grand Slam of Darts en de ervaring die ik op doe meenemen naar de WK-finale.”

Wereldkampioen

Die finale wordt namelijk pas in mei tijdens de Premier League Darts-finaledag gespeeld. “Dat was wel een shock voor me toen ik het hoorde, maar Rod Harrington heeft het me uitgelegd. Tijdens het PDC World Darts Championship (afgelopen jaar werd de finale voorafgaand aan de WK-finale gespeeld, red.) is er geen televisietijd beschikbaar.” Zijn duel met Van Gerwen ziet hij als een zware klus. “Hij is een fantastische speler, die al veel heeft gepresteerd. Als ik speel zoals tijdens de eerdere partijen kan het boeiend worden. En wie weet ben ik opeens wereldkampioen, haha!”

Lakeside

Het talent voor darts heeft Hubbard niet van een vreemde. Zijn vader Vic Hubbard stond in 1986 op het podium van Lakeside en bereikte na winst op Tony Payne de tweede ronde. Daarin verloor hij van de legendarische Jocky Wilson. ,,Toen ik nog klein was keek ik altijd mee als mijn vader ging trainen. Eenmaal iets ouder ging ik meedoen. Hopelijk kan ik doen wat hij ook heeft gepresteerd.” De Hubbard’s werken samen als schilders en de jongste telg heeft de laatste week al vrijaf gekregen om zich optimaal voor te bereiden.

ProTour

Naast de 5.000 pond prijzengeld ontvingen de twee finalisten namelijk ook nog een uitnodiging voor de Grand Slam of Darts én een Tourkaart voor twee jaar. De PDC neemt in die periode de inschrijfkosten voor zijn rekening. “Ik ga alle toernooien aflopen en mijn uiterste best doen om op de ranglijst te klimmen. Hopelijk kan ik na die twee jaar mijn Tourkaart behouden aan de hand van de Order of Merit. Dat ik op de ProTour mag spelen is al fantastisch, ik kan niet wachten tot januari! “

The Power

Daarvoor speelt hij op de Grand Slam of Darts eerst nog tegen Phil Taylor, Steve Beaton en Mervyn King. “Ik heb live op de radio zitten luisteren naar de loting en hoopte dat ik in de groep met Taylor werd ingedeeld. Dit is voor mij echt een droom om tegen hem te mogen spelen op televisie. En vooral nu hij nog de nummer één van de wereld is en op de toppen van zijn kunnen. Dit kan niet mooier.”

Delen: