full screen background image

Michael Smith kroont zich tot kampioen bij de jeugd

Michael Smith heeft zich gekroond tot wereldkampioen darts bij de jeugd. De Engelsman won in de finale met 6-1 van zijn landgenoot Ricky Evans. Smith is daarmee de derde kampioen van de World Youth Darts Championship. Arron Monk en James Hubbard gingen hem voor.

Favoriet en onbekende

Michael Smith was op voorhand de grote favoriet. Bully stond al twee keer op het PDC World Darts Championship, waarop hij in beide gevallen verloor van een Nederlander: Co Stompé en Raymond van Barneveld. Op de ProTour won hij ook al een toernooi en wordt begeleid door Gary Anderson. Hij begon aan het World Youth Darts Championship als de grote favoriet en maakte zijn status volledig waar. Met bijna speels gemak vloog hij naar de finale. De verrassing was Ricky Evans, want hij won in de halve finale van Arron Monk. Hij maakt in de O2 Arena zijn debuut op het grote podium. Zijn beste prestatie was nog bij de BDO door de laatste-48 van de World Masters 2012 te bereiken. Ook staat er al één YouthTour-toernooi op zijn naam.

Fraaie finishes

Evans begon zeer onbevangen aan de partij en wist zijn eigen leg binnen te gooien met een 106-finish. Dat deed Smith op zijn beurt terug. Met een fraaie bulls-eye 95-finish was de stand alweer gelijk: 1-1. Hij liep scorend vervolgens weg van Evans en via dubbel-10 was de eerste break binnen. Bully vuurde gelijk verder met een 180’er en mikte er ook nog een 170-score overheen. De dubbel werd moeizamer gevonden, maar dubbel-6 zorgde toch al voor 1-3.

Favoriet loopt ver weg

In de vijfde leg begon Evans vervolgens te knoeien. Hij kreeg zes pijlen vanaf 140, maar hij wist de dubbels niet te bereiken. Daarop stapte Smith alweer in om met een 64-finish de partij naar zich toe te trekken. Smith opende zijn eigen leg met een 180’er, om de vijfde pijl tot zijn eigen frustratie in de single-1 mikte. Het verschil was wel weer gemaakt en kon zich de gemiste dubbel voor een 98-finish permitteren. Dubbel-1 was vervolgens wel raak om al naar 1-5 te lopen. Evans kreeg daarna de kans om de partij nog te verlengen, maar twee pijlen op de dubbel gingen mis. Daarop stapte Bully in om er overtuigend 1-6 van te maken.

Delen: