full screen background image

PDC doopt Youth Tour om in Challenge Tour

De PDC heeft de opzet van de Youth Tour omgegooid en tegelijkertijd de naam omgezet in Challenge Tour. De grootste wijziging is dat de leeftijdsgrens is verhoogd van 21 naar 25 jaar. Hierdoor kan de Challenge Tour worden gezien als de eerste divisie onder de grote ProTour. Zodra spelers in de top-64 van de wereldranglijst staan, en dus een ProTourkaart in hun bezit hebben, mogen ze niet meer op de Challenge Tour spelen.

Groot succes

De afgelopen twee jaar is de Youth Tour uitgegroeid tot een zeer groot succes. De toernooien zaten ieder weekend barstens vol en jonge talenten kregen met drie toernooien per weekend volop de kans om zich te ontwikkelen. Het grootste voorbeeld hiervan is Michael van Gerwen. Mighty Mike won in 2011 veel toernooien op de Youth Tour en daardoor tankte hij zoveel vertrouwen dat hij in 2012 definitief doorbrak bij de PDC. Vanaf 2013 gaat de PDC nog een stap verder.

Challenge Tour

Voortaan gaat de competitie door het leven als de Challenge Tour. Spelers van 14 tot 25 jaar kunnen deelnemen aan de toernooien. Zodra darters de top-64 van de PDC Order of Merit hebben bereikt mogen ze echter niet meer deelnemen. Michael van Gerwen, Arron Monk, Michael Smith, Joe Cullen en James Hubbard zijn spelers die gezien hun leeftijd nog mee zouden mogen doen aan de Challenge Tour, maar zij staan inmiddels allemaal in de top-64 van de wereldranglijst. Deelname kost dertig pond, terwijl er een prijzenpot van drieduizend pond is. Hiervan is vijfhonderd pond voor de winnaar. Het jaarlijkse PDC World Youth Darts Championship zal wel blijven bestaan voor spelers tot 21 jaar. Op 22 maart wordt in Barnsley de derde editie van het WK gehouden met Monk (foto, kampioen in 2011), titelverdediger Hubbard en Smith als grote favorieten.

Delen: