full screen background image

Succesvol debuut Van de Pas, Dekker en Hendriks bij PDC

Benito van de Pas, Jan Dekker en Jimmy Hendriks hebben een goed debuut gemaakt bij de PDC. Het drietal speelde afgelopen weekend in Wigan tijdens het derde weekend van de PDC Challenge Tour. Van de Pas was de grote man met een toernooizege en een finaleplaats.

Lakesidegangers naar Wigan

Op de Challenge Tour mag iedereen meespelen die niet in de top-64 van de PDC Order of Merit staat en jonger is dan 26 jaar. Deze talententour van de PDC is inmiddels zo’n groot succes dat de inschrijvingen de verwachtingen overtreffen. In Wigan moesten er dit weekend dan ook zelfs voorrondepartijen worden gegooid. Voor het eerst waren Van de Pas, Dekker en Hendriks van de partij. De drie Nederlanders stonden dit jaar alle drie op Lakeside, waarbij Dekker door zijn halve finaleplaats op Lakeside 2011 al twee keer op de Grand Slam of Darts aan darts bij de PDC kon ruiken.

Ross Smith in de weg

Op het eerste toernooi denderde Van de Pas bijna gelijk naar de hoofdprijs. Hij haalde de finale door onder meer de Zuid-Afrikaan Charl Pietersen (4-1) en Paul Barham (4-3) te verslaan. In de finale stond Ross Smith echter in de weg. Hendriks haalde de vierde ronde, wat ook het geval was voor Ryan de Vreede. In het tweede toernooi haalde Smith wederom de finale, om te verliezen van Graham Hall. Hall had daarvoor de Nederlanders ook dwars gezeten. Dekker haalde de halve finale, waarin hij klop kreeg van Hall met 4-2. John de Kruijf verloor van Hall in de kwartfinale. Van de Pas kwam ditmaal tot de vierde ronde.

Eindzege te pakken

Het negende toernooi van de Challenge Tour werd eindelijk de eerste Nederlandse eindzege. Dirk van Duijvenbode was er eerder ook al dichtbij geweest, maar hij verloor in de finale van de Oostenrijker Rowby John Rodriguez. De 20-jarige Van de Pas uit Tilburg liet zich nu niet meer verrassen. Hij won van John Bryan (4-1), Keegan Brown (4-1), Jan Dekker (4-2 in derde ronde), Stuart Bousfield (4-0), Ben Ward (4-0) en Kurt Parry (4-2). In de finale moest Richard Baillie er met 4-2 aan geloven, waardoor Van de Pas 500 pond bij kon schrijven. Hendriks haalde wederom de vierde ronde.

Smith en Hunt aan kop

Op de Order of Merit staan de Nederlanders nog niet bovenaan de kaart. Ross Smith gaat mede dankzij twee eindzeges en een finaleplaats aan kop met 1.450 pond achter zijn naam. Hij wordt gevolgd door Adam Hunt (1.150) en Kurt Parry (1.150). De Oostenrijker John Rodriguez (950), Ricky Evans (925) en Jamie Lewis (900) blijven Van de Pas (875) nog net voor. Van Duijvenbode staat op plaats 15 met 525 pond. Aan het einde van het seizoen zijn er zowel tickets voor het PDC World Darts Championship als Tourkaarten voor de ProTour te verdienen.

Delen: