full screen background image

Van Duijvenbode mist WK-finale jeugd op een haar

Dirk van Duijvenbode heeft de halve finale van het World Youth Darts Championship bereikt. De laatste stap kon de Nederlander echter net niet maken. Hij verloor van Keegan Brown (foto), waardoor de jonge Engelsman op 22 mei in de O2 Arena tijdens de play-offs van de Premier League in de finale speelt tegen Rowby-John Rodriguez.

Groot aantal Nederlanders

In Reading waren 64 darters bij elkaar voor het wereldkampioenschap, waar de kroon van Michael Smith op het spel stond. Daarbij was een grote groep Nederlanders, die lange tijd goed op weg leken richting de finale. Benito van de Pas en John de Kruijff sneuvelden als enige in de eerste ronde, voor Van de Pas was dat tegen landgenoot Jimmy Hendriks. Mike Zuydwijk vloog eruit in de tweede ronde en daarna ging het hard in de derde ronde. Kevin Voornhout, Ryan de Vreede en Hendriks gingen allemaal eruit, net zoals de Belg Dimitri van den Bergh. Ze verdienden daarmee wel 1.000 pond.

Van Duijvenbode

Voor Van Duijvenbode verliep het nog een stuk beter. Hij won achter elkaar van Samuel Fuller (6-4), Arron Fairweather (6-1), Brandon Walsh (6-1) en Jack Tweddell (6-5). Daardoor stond de Nederlander in de halve finale tegenover Keegan Brown. De belangen in de halve eindstrijd waren groot. De finalisten verzekerden zich namelijk niet alleen van 5.000 pond en een finale in de O2 Arena, daarnaast is het ook goed voor deelname aan de Grand Slam of Darts. Voor de wereldkampioen bij de jeugd ligt er een cheque klaar van 10.000 pond én ook nog een ticket voor het PDC World Darts Championship. Hier mag Van Duijvenbode niet om gaan strijden, want hij verloor de halve finale met 6-2. “Dit is life-changer”, vertelde Brown na afloop. “Ik heb sinds de kerstdagen iedere dag vier uur getraind. Dit was de dag dat al het werk eruit moest komen.”

Oostenrijks toptalent

In de onderste helft van het schema wist Rowby-John Rodriguez door te stoten. De onlangs twintig jaar geworden Oostenrijker kwam vorig jaar gelijk als een komeet binnen bij de PDC met toernooizeges op het jeugdcircuit. Na het behalen van zijn Tourkaart heeft hij p de ProTour heeft hij nog geen aansprekende resultaten neer weten te zetten, maar in Reading liet hij zijn grote talent weer zien. Zeges op John Seagrave (6-1), Tom Sykes (6-0), Ben Songhurst (6-3), Dean Reynolds (6-2) en Kurt Parry (6-3) brachten hem heel overtuigend naar de finale. Deze wordt inmiddels traditioneel tijdens de play-offavond van de Premier League Darts gespeeld. “Dit is mijn droom en die komt nu uit”, aldus Rodriguez. “Ik wil op het grote podium spelen, dus dit is een hele grote stap. Afgelopen nacht kon ik door de spanning niet slapen en toch is het gelukt.”

Delen: