full screen background image

The Mensur brengt Suljovic zijn eerste grote titel bij de PDC

Mensur Suljovic heeft op sensationele wijze de Champions League of Darts weten te winnen. De Oostenrijker won in het weekend van Anderson, Wright, Chisnall en Van Barneveld, om in de finale nogmaals Gary Anderson te vloeren. Een 160-finish bracht Suljovic voorbij Raymond van Barneveld, terwijl Anderson won van Phil Taylor door acht legs op rij. In de finale liep de Oostenrijker weg (3-6), om daarna weg te zakken. Vanaf 6-6 ging het volledig gelijkop, tot Anderson een kans liet liggen in de negentiende leg. Hij miste de dubbels in zijn eigen leg en de partij was beslist op The Mensur, oftewel dubbel-14.

160-finish maakt het verschil

Suljovic en Van Barneveld werkten een heerlijk gevecht af, waarin het lang wachten was op de eerste break. Die kwam er in de negende leg en Suljovic maakte er ook gelijk 6-4 van. Met een 180’er herpakte Barney zich, alleen de rebreak plaatsen kon hij maar niet. Op 8-6 wist de Oostenrijker door een 110-finish – met Barney op 40 – zelfs het gat naar drie legs te tillen. Barney beet zich vast in de strijd, kwam terug tot 9-8 voor Suljovic met een 77-finish op matchpoint kwam. Vanaf 88 bracht Van Barneveld zijn eigen leg binnen en speelde een uitmuntende twintigste leg. Door scores van 139, 180 en 150 stond hij na negen pijlen al op 32. Een allesbeslissende leek aanstaande, maar Suljovic pakte de winst met een fabelachtige 160-finish.

Acht op een rij voor Anderson

In de tweede halve finale pakte Taylor de eerste twee legs, om daarna volledig te worden weggevaagd. Anderson pakte leg na leg en zag The Power steeds meer fouten zien maken. Zo was het pardoes 2-8, voor Taylor met een 11-darter eindeljik weer een leg kon pakken. Het was dat Anderson vanaf dat moment erg slordig werd en de Engelsman nog wat legs kon sprokkelen. Het werd 5-8 voor Anderson met een 96-finish de draad weer oppakte. Er kwam gelijk een tiende leg achteraan, om een leg weg te geven door heel veel dubbels te missen. Dat deed Taylor een leg later alleen ook en zo was het alsnog 6-11.

IJzersterk in de eigen legs

In de finale leek Suljovic in de beginfase niet bij de les en kwam heel snel op een 2-0- en 3-1-achterstand. Met een 116-finish herpakte hij zich en kwam via zijn favoriete dubbel-14 ook terug tot 3-3. De Oostenrijker hield zijn eigen leg en zag vervolgens Anderson twee pijlen op dubbel-10 missen. Suljovic sloeg opnieuw toe met een 118-finish, hield zijn eigen leg en had pardoes zes legs op een rij te pakken (3-6). Vanaf dat moment was The Gentle even van de leg. Hij werkte drie hele zwakke legs af zonder amper een triple te raken. Anderson vloog terug naar 6-6, voor beide darters in de dertiende leg een 180’er noteerden. De Schot miste bulls-eye en daardoor kon Suljovic weer een leg bijschrijven. Vanaf dat moment was het eenzijdig richting 9-9 en bleef de Oostenrijker in zijn eigen legs sterk spelen. Toch kwam er in de negentiende leg een slippertje. Hij gooide 72 niet uit, alleen deed Anderson dat ook niet vanaf 94. Zijn geliefde dubbel-14 bracht Suljovic op matchpoint, alleen nog niet direct de zege. Vanaf 106 vond hij het rode vakje niet, alleen Anderson gooide zich dood. Daardoor bracht dubbel-14 alsnog de buit voor Suljovic.

Championship League of Darts: Uitslagen, statistieken en programma

Delen: