Connect with us

World Series of Darts

China tienjarenplan voor PDC: “Volgend jaar terug naar Amerika”

Barry Hearn PDC Darts

De World Series of Darts was afgelopen weekend voor het eerst in China. De Shanghai Darts Masters werd afgewerkt in een vrij lege zaal. Daarnaast bleek zaterdag tijdens de eerste ronde dat het niveau in China nog altijd ver verwijderd is van de top. Met 77,91 per beurt noteerde Yuanjun Liu het hoogste gemiddelde. Toch zal de PDC terugkeren in Shanghai, want dit is voor Barry Hearn pas het vertrekpunt.

Rustige aanloop in China 

Tegenover DartsWeekly ging de baas van de PDC uitgebreid in op de keuze om de World Series of Darts naar China te brengen. De afgelopen jaren werd er al gespeeld in Dubai, Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore en Japan. Hearn heeft al veel ervaring in China, want hij is ook verantwoordelijk voor het snookercircuit. Snooker is in het Aziatische land inmiddels groot en het scheelde weinig of Ding Junhui won vorige maand als eerste Aziaat de wereldtitel. Hij verloor de finale. “Ik klop al drie jaar op de deur in China en nu zijn we er eindelijk. Ik verwacht niet dat het direct zo zal zijn als in Nieuw-Zeeland en Australië. Ik verwacht dat het vrij rustig zal zijn, maar ik hoop vooral dat we dartsverenigingen in China kunnen aanmoedigen om beter te worden en ze een steun in de rug te geven.”

Voet tussen de deur 

Zijn verwachtingen kwamen dus uit, want de zaal in Shanghai was lang niet volledig gevuld. Het is voor Hearn simpelweg een investering in de toekomst. “Van alle toernooien op de World Series is dit degene met het lange termijnplan. Dan heb je het over tien jaar. China is een moeilijke markt om in door te breken. Maar we hebben nu een voet tussen de deur en dat is momenteel het beste waar we op kunnen hopen. De deal met de organisatie in Shanghai is vastgelegd voor drie jaar, maar dat wil niet zeggen dat er ook andere toernooien komen. Zodra darts populair wordt in China, ben ik niet verrast als we spoedig een aantal wereldspelers zullen zien. Er moet wel eerst een goede infrastructuur komen, dus het zal in eerste instantie een low key operatie zijn. Dus we zullen zien hoe het zich gaat ontvouwen.”

Terug naar Amerika en spelers niet opbranden 

Dit jaar bestaat de World Series of Darts al uit zes toernooien, verspreid over vijf landen. Daar zal het niet bij blijven als het aan Hearn ligt. “Heel veel landen melden zich om onderdeel te mogen worden van de World Series, ook dichterbij huis zoals Duitsland en Scandinavië. De volgende grote uitdaging is om terug te keren naar de Verenigde Staten, dat zullen we gaan doen in 2017.” Eerdere pogingen mislukten. “In Amerika moet je dingen anders aanpakken, ze willen vooral graag Amerikaanse winnaars zien. We denken dan ook aan een hele grote qualifier.” Met nog meer toernooien voor de World Series loopt de kalender zowat over, want de topspelers reizen de hele wereld over. “Ze verdienen veel geld en hebben ook de verantwoordelijkheid om de sport populair te maken. Tegelijkertijd kunnen ze hun oog niet afhouden van de wereldranglijst. We moeten dan ook voorzichtig zijn om deze jongens niet op te branden. We zijn dit jaar van vijf naar zes toernooien, volgend jaar weer één toernooi erbij is genoeg. En waarom gaan we in Australië niet eens een keer naar Melbourne en Brisbane in plaats van Perth en Sydney? Zo houden we het verfrissend”, zo besluit Hearn tegenover DartsWeekly.

Delen:

Meer over World Series of Darts