Connect with us

European Tour

Clayton vloert Price voor nieuwe stunt-titel op Euro Tour

Johnny Clayton heeft zeer verrassend de European Tour in Oostenrijk gewonnen. Vorige week was er al de stunt van Max Hopp en nu is Clayton de nieuwste winnaar op de Euro Tour. Hij legde een zeer zware route af nadat hij op het laatste moment een geplaatste speler werd door de absentie van Michael van Gerwen. In de finale pakte Gerwyn Price drie keer een break voorsprong, maar een 120-finish gevolgd door een 11-darter draaide alles om. Door de titel zal Clayton ook samen met Price de World Cup gaan spelen, aangezien hij nu een gapend gat heeft geslagen met Jamie Lewis op de wereldranglijst. Clayton schuift namelijk naar plaats 24.

Price herpakt zich; Clayton zet knappe reeks neer

Price werd uit de Premier League Darts geknikkerd zonder ook maar een overwinning te noteren. The Iceman leek in een behoorlijk wak te zitten, maar heeft zich inmiddels goed weten te herpakken. In Oostenrijk begon hij solide tegen Scott Taylor en won zondagmiddag eenvoudig van Wayne Jones. Daarna begon het echte werk met de zege op wereldkampioen Rob Cross en versloeg Joe Cullen in een thriller (7-6). Clayton kreeg een dag voor het toernooi een plaatsing aangewezen. Van Gerwen had zich in de week voor het toernooi afgemeld en de hoogst geplaatste qualifier – Clayton in dit geval – schoof door als zestiende reekshoofd. Het bracht hem direct naar de tweede ronde, waarin hij Max Hopp – vorige week nog de beste – versloeg. James Wade ging er op zondagmiddag aan, gevolgd door Ian White en Mensur Suljovic.

Drie breaks voorsprong niet genoeg

In de finale begonnen de twee Welshman moeizaam, voor Price de eerste break plaatste. Na 180’ers van beide darters was het 2-2 en herpakte Clayton met een 14-darter de leiding. Een nieuwe 180’er bracht Price langszij, om een tweede break te pakken. Die stond hij toch weer gelijk af door een bounce out vanaf 80 en na een 180’er viel tops er ook niet in voor de 100-finish. Clayton strafte het niet af vanaf 80 en zo kwam The Iceman voor de derde keer een break voor (5-4). Nu stond hij klaar op 56 om de break eindelijk te verzilveren, maar Clayton vocht zich toch weer terug met een 120-finish. De elfde leg was daarop beslissend. Price miste twee darts voor een nieuwe break en kreeg twee 180’ers voor de 11-darter om zijn oren: 5-7. In zijn eigen leg stond Clayton na twaalf pijlen alweer klaar op 40 en maakte het overtuigend af.

Geen feest voor oranjedarters

Voor de Nederlanders was het een troosteloos weekend in Oostenrijk. Zonder Van Gerwen waren er nog slechts drie oranjeklanten in het schema. Ron Meulenkamp wist Gabriel Clemens te verslaan, maar ging daarna in de tweede doorgang onderuit tegen Daryl Gurney. Jelle Klaasen en Benito van de Pas waren automatisch geplaatst voor de tweede ronde, zij verloren alleen van Cristo Reyes (6-2) en Dimitri van den Bergh (6-4). Slechter nieuw is daarbij dat ze inmiddels uit de top-16 van de Pro Tour Order of Merit zijn gevallen en dus voor de komende European Tour-events aan het kwalificatietoernooi moten gaan deelnemen.

Delen:

Meer over European Tour