Connect with us

World Darts Championship

De 13 Nederlanders op het PDC World Darts Championship 2019

Een recordaantal van dertien Nederlanders doet dit jaar mee aan het PDC World Darts Championship 2019. Topfavorieten, outsiders en nieuwkomers. We zetten ze allemaal op een rij.

Nederlanders profiteren van uitbreiding

De afgelopen edities van het PDC WK Darts wisten de Nederlanders al wel eens de dubbele cijfers te halen. Het deelnemersveld is in 2019 uitgebreid van 72 naar 96 en daar hebben de oranjedarters van geprofiteerd. Drie Nederlanders hadden bij de oude opzet buiten de directe plaatsing gevallen en zodoende naar de diverse kwalificatietoernooien gemoeten. Er zijn ditmaal liefst 28 landen vertegenwoordigd in Alexandra Palace. Engeland voert de lijst traditiegetrouw nog altijd aan met 34 spelers, Nederland is met 13 een stevige tweede. Australië is namelijk derde met ‘slechts’ vijf spelers aan de oche.

Michael van Gerwen

Bijnaam Mighty Mike
Leeftijd 29
Aantal WK’s 12
Beste prestatie Winnaar (2014, 2017)
Opkomstnummer The White Stripes – Seven Nation Army

 

Michael van Gerwen mag dan wel een iets minder jaar hebben gehad, toch is de nummer één van de wereld wederom de favoriet voor de wereldtitel. Met name voor de zomer was Mighty Mike ijzersterk, won een karrenvracht aan toernooien op de Pro Tour en ook The Masters en de Premier League Darts. Daarna begon hij voor zijn doen veel partijen te verliezen en bleven de titels behalve de World Grand Prix uit. Slecht was zijn spel echter niet, alleen de extra versnelling leek wel eens te ontbreken. Toch zullen er dit WK opnieuw weinig spelers zijn die hem kunnen verslaan.

Raymond van Barneveld

Bijnaam Barney
Leeftijd 51
Aantal WK’s 26
Beste prestatie Winnaar (1998, 1999, 2003, 2005, 2007)
Opkomstnummer Survivor – Eye of the Tiger

 

Raymond van Barneveld kondigde onlangs zijn pensioen aan. Nog een jaar gaat de vijfvoudig wereldkampioen door en dan moet het WK Darts van 2020 het eindpunt worden van zijn glansrijke carrière. Hoe dat slotjaar eruit gaat zien zal bepaald worden op dit WK. Barney moet namelijk veel prijzengeld verdedigen en kan ver uit de ranking gaan vallen. Zijn route naar de latere rondes is ook nog eens loodzwaar met mogelijk al snel Adrian Lewis en Michael van Gerwen tegenover zich. 2018 begon sterk voor Van Barneveld met een finale op The Masters en in de zomer de titel op de World Cup. Daarna zakte hij ver weg en is het de vraag of hij zich – zoals altijd – heeft kunnen opladen voor het WK.

Jelle Klaasen

Bijnaam The Cobra
Leeftijd 34
Aantal WK’s 12
Beste prestatie Winnaar (2006)
Opkomstnummer Kings of Leon – Seks on Fire

 

De polsblessure van Jelle Klaasen uit 2017 is inmiddels helemaal verholpen, toch is zijn vorm van daarvoor nog niet terug. Klaasen kan minder uren aan het bord maken en moet ondertussen een andere stijl ontwikkelen om zijn pols te ontlasten. Daar komt nog nieuw materiaal bij en 2018 werd vooral een jaar waarin er veel veranderd moest worden. Resultaten bleven daar dan ook voornamelijk bij uit en was het in de eerste plaats knokken om de televisietoernooien te bereiken. Het voordeel van Klaasen is dat hij vanaf dit moment relatief weinig ponden hoeft te verdedigen en dus weer omhoog kan proberen te klimmen.

Jermaine Wattimena

Bijnaam The Machine Gun
Leeftijd 30
Aantal WK’s 4
Beste prestatie Tweede Ronde (2018)
Opkomstnummer Avicii – Wake Me Up

 


Jermaine Wattimena is erin geslaagd om zich in 2018 op te werken naar de top-32 van de wereld. Mochten Van Barneveld en Klaasen wegzakken zou hij zelfs de tweede Nederlander op de ranglijst kunnen worden. Wattimena heeft de huidige positie bereikt door vooral zeer constant te presteren. Op de vloertoernooien weet hij steeds vaker de latere rondes te halen en Wattimena weet zich bijna voor iedere European Tour te kwalificeren. Wil The Machine Gun een volgende stap vooruit gaan zetten, dan zal hij vooral moeten gaan presteren op het podium. Ondanks alle Euro Tours haalde hij nog geen enkele kwartfinale en ook op de televisietoernooien staat er nog geen kwartfinale achter zijn naam.

Benito van de Pas

Bijnaam Big Ben
Leeftijd 25
Aantal WK’s 7
Beste prestatie Derde Ronde (2015, 2016, 2017)
Opkomstnummer Kiss – I Was Made for Lovin’ You

 

Het jaar van Benito van de Pas is eigenlijk met twee cijfers te omschrijven. Hij begon het jaar als nummer 13 van de wereld en plaatste zich slechts op het nippertje voor het WK Darts als nummer 30. Na een aantal uitstekende jaren bij de PDC, waarbij Big Ben in 2016 zelfs drie Players Championships won, kwam in 2017 de klad erin. Hij kreeg steeds meer problemen met bouncers en wilde van materiaal wisselen. Een jaar geleden gooide hij zijn darts na het WK letterlijk weg en maakte een herstart. Dat werd een herstart met veel vallen en voorlopig weinig opstaan. In het gehele seizoen haalde hij geen enkele kwartfinale op de Pro Tour en miste naast de UK Open en Players Championship Finals (waar hij alleen mee mocht doen dankzij de afmelding van Mensur Suljovic) alle tv-toernooien. Van de Pas zal dan ook snel de weg omhoog weer moeten vinden om niet echt in de problemen te komen.

Danny Noppert

Bijnaam Noppie
Leeftijd 27
Aantal WK’s 2
Beste prestatie Finale (2017)
Opkomstnummer Major Lazer & Showtek – Believer

 

Danny Noppert kan zomaar eens de beste nieuwkomer bij de PDC van 2018 worden. De Fries maakte in januari de overstap van de BDO naar de PDC, verdiende zijn tourkaart en wist in oktober een Players Championship te winnen. Op de Players Championship Finals kwam daar ook nog een halve finale op een televisietoernooi bij, waardoor de finalist van Lakeside 2017 al in de top-50 van de Order of Merit staat. Noppie is ook de nummer één op de opgeschoonde Pro Tour Order of Merit (zonder de top-32 spelers), wat zijn sterke jaar nog maar eens onderstreept. Zijn loting met een mogelijke derde ronde tegen Michael van Gerwen is zwaar, maar in de positie van de Fries kan het eigenlijk alleen maar winst beteken mocht hij op het WK ook gelijk ver komen.

Jeffrey de Zwaan

Bijnaam The Black Cobra
Leeftijd 22
Aantal WK’s 1
Beste prestatie Eerste Ronde (2016)
Opkomstnummer D-Block S-te-Fan – Rocking with the Best

 

Jeffrey de Zwaan heeft in 2018 zijn ware potentie laten zien. De jongeling begon drie jaar geleden al sterk bij de PDC, maar onder meer een schouderblessure wierp hem ver terug. De twijfel om door te gaan kwam er ook, uiteindelijk bracht een ideale werk- en sportsituatie hem weer op de goede weg. In januari verdiende The Black Cobra op de eerste dag van Q-School zijn tourkaart terug, stond in drie finales op de Pro Tour en won er één. Daar kwam in de zomer een halve finale op de World Matchplay bij, waardoor zijn naam werd gemaakt. De prestaties in het najaar waren wisselvalliger, waardoor het WK een mooie graadmeter wordt om te zien waartoe De Zwaan echt in staat is.

Jan Dekker

Bijnaam Double Dekker
Leeftijd 28
Aantal WK’s 7
Beste prestatie Halve Finale (2011, 2014)
Opkomstnummer Jordan & Baker – Explode

 


Jan Dekker heeft een jaar achter de rug waarin het vooral niet mee heeft gezeten. Dat begon al op de UK Open Qualifiers. Gooide de Drent, woonachtig in Friesland, partijen met gemiddeldes dik boven de 100 per beurt… stuitte hij op tegenstanders die ronduit astronomische gemiddeldes noteerden. Zo liep hij de UK Open mis en bleef vervolgens in die cyclus hangen. Er volgde in maart nog een kwartfinale op een Players Championship, het zou de enige blijken. Behoudens de Players Championship Finals, exit eerste ronde, zagen we Dekker niet op de grote toernooien. Zijn WK-loting met Lisa Ashton kon eigenlijk ook niet slechter uitvallen en zo zit het niet mee voor Dekker. Aan hem om het tij te keren.

Ron Meulenkamp

Bijnaam The Bomb
Leeftijd 30
Aantal WK’s 4
Beste prestatie Eerste Ronde (2012, 2014, 2015, 2017)
Opkomstnummer Tom Jones – Seks Bomb

 

De transformatie van Ron Meulenkamp kreeg in 2018 een sterk vervolg. De linkshander besloot flink af te vallen en met succes. Enige tijd moest hij uittrekken om aan de oche te wennen aan de veranderingen, eenmaal in 2018 kwamen de resultaten. Op de European Tour stond The Bomb drie keer in de kwartfinale en in september kwam daar een halve finale op een Players Championship bij. Zo plaatste Meulenkamp zich voor de World Grand Prix, om daar Joe Cullen te verrassen. Op de televisietoernooien heeft de linkshander laten zien dat hij grote namen kan verschalken, al heeft hij op het WK wel een grote stap te zetten. In zijn vier eerdere pogingen won hij namelijk nog geen duel.

Vincent van der Voort

Bijnaam The Dutch Destroyer
Leeftijd 42
Aantal WK’s 17
Beste prestatie Kwartfinale (2005, 2011, 2015)
Opkomstnummer KC & The Sunshine Band – Give It Up

 

2018 werd voor Vincent van der Voort net zoals 2017 een jaar van omschakeling. Moest hij in 2017 hard aan de slag om zijn rugproblemen op te lossen, in 2018 zorgde dat ervoor dat hij zijn worpstijl volledig heeft aangepast. Hij staat op een andere positie aan de oche, zodat hij zijn rug weet te ontlasten. Halverwege het jaar gaf The Dutch Destroyer toe dat de echte motivatie wel eens had ontbroken en zijn resultaten daardoor ook minder waren. Hij haalde in de tweede helft van het seizoen vijf European Tour-events en dat vormde de basis in aanloop naar het WK.

Jeffrey de Graaf

Bijnaam
Leeftijd 28
Aantal WK’s 5
Beste prestatie Eerste Ronde (2013 t/m 2017)
Opkomstnummer Linkin Park – Until It’s Gone

 

Jeffrey de Graaf kende twee uitschieters in 2018. Op 10 maart stond hij in de halve finale van een Players Championship, om na de zomer de beste Nederlander te zijn op het Dutch Darts Championship in Maastricht. Hij haalde de laatste-16, wat de basis vormde voor zijn plaatsing voor het WK. In zijn tijd bij de BDO wist De Graaf goede resultaten neer te zetten met onder meer een finale op de World Darts Trophy van 2015. Sinds zijn overgang in 2016 naar de PDC is de stap vooruit echter nog altijd niet gekomen. In Alexandra Palace zou hij daar een begin mee kunnen maken. In vijf eerdere pogingen won hij namelijk nog geen wedstrijd op een WK.

Yordi Meeuwisse

Bijnaam Tsunami
Leeftijd 30
Aantal WK’s 0
Beste prestatie
Opkomstnummer Queen – A Kind of Magic

 

Voor Yordi Meeuwisse is het PDC World Darts Championship een echte herstart. Na een goed 2015 bij de BDO besloot hij in 2016 de stap te wagen. Het werd een succes, want Meeuwisse won een tourkaart bij de PDC en kende een redelijk eerste seizoen. Daarna kwam de klad erin en raakte hij in 2018 zijn tourkaart kwijt. Meeuwisse ging wel door bij de PDC in de Challenge Tour, eerste divisie, en haalde daar onder meer een finale en een halve finale. In oktober kwam uiteindelijk het echte succes. Meeuwisse won de West European Qualifier en mag zodoende naar het WK in Alexandra Palace.

Geert Nentjes

Bijnaam De Zoet
Leeftijd 20
Aantal WK’s 0
Beste prestatie
Opkomstnummer n.n.b.

 

De surprise van het Nederlandse kamp werd Geert Nentjes. De twintigjarige darter van Urk was vorig jaar als tiener verrassend dichtbij het WK. Op de West European Qualifier haalde hij de halve finale en had daarna de smaak te pakken. In 2018 speelde Nentjes op zowel de Challenge Tour als Development Tour. Met name bij de jeugd liet hij zich zien met drie finaleplaatsen. Het bracht hem zo hoog op de Development Tour Order of Merit dat Nentjes zich via die route plaatste voor het WK.

Delen:

Meer over World Darts Championship