Connect with us

World Matchplay

De Zwaan bezwijkt tegen Wade in thriller na gemiste matchdarts

Jeffrey de Zwaan World Grand Prix Darts 2018

Jeffrey de Zwaan heeft een dramatische nederlaag geleden op de World Matchplay. De sensatie van vorig jaar was ook nu op weg naar een eenvoudige zege op James Wade. In Blackpool liet hij het al na om vroegtijdig weg te lopen van The Machine. Uiteindelijk kreeg hij toch matchdarts, miste er verdeeld in drie legs vijf en zag Wade toch winnen: 12-13.

IJzersterke start

De Zwaan stond vorig jaar bij zijn debuut in de halve finale, terwijl Wade – met uitzondering van de laatste jaren – altijd goed weet te presteren in Blackpool. De Engelsman heeft sinds afgelopen najaar uitstekend gespeeld en leek de druk ook nu gelijk op te voeren op De Zwaan. Die redde zich in de tweede leg met een 76-finish en brak op zijn beurt wel met een 11-darter. Er kwam een bulls-eye 119-finish, voor Wade alle kans kreeg om terug te slaan. In de zesde leg mocht hij namelijk aanleggen op 40, om een volle hand te missen. Zo was het toch 2-4.

Allebei cruciale leg cadeau gegeven

Het liep naar 3-5, waarop twee cruciale legs volgden. Wade gaf de negende leg namelijk af door bulls-eye tegen het ijzer te gooien. Het leek de cruciale dubbele break te zijn, alleen De Zwaan gaf het presentje net zo hard terug. Hij miste namelijk drie pijlen vanaf 40 en Wade sloeg terug met een 116-finish om in de partij te blijven hangen: 4-6. Wade knalde er uit de pauze ook nog een 180’er uit, maar toch moest hij de leg afstaan. The Machine miste één pijl op tops en met een 73-finish was er toch weer een dubbele break. Opnieuw werd deze niet omgezet in vier legs voorsprong, want Wade gooide de 64-finish voor 5-7.

Drie matchdarts gemist

The Machine kwam tot op één leg terug, maar gaf De Zwaan zes beurten de tijd om zijn eigen leg te pakken. Wat volgde was ook een matige leg van de Engelsman met scores van 45, 50, 58 en 52. Zo kwam de dubbele break er toch weer en mocht De Zwaan het zelf afmaken in zijn eigen leg. Dat leverde toch nog wat bibbers op, want twee matchdarts gooide hij ver boven het rode vlak. Wade sloeg zodoende toch weer een keer terug met een 80-finish. Een 180’er en de tweedart 68-finish brachten de stand naar 8-9. Ook in de achttiende leg kon De Zwaan het niet afmaken, want bulls-eye viel er niet in.

Nog eens twee missers

De verlenging werd geopend door Wade die zijn vierde leg op rij wist te winnen. Het momentum was volledig bij de Engelsman, maar De Zwaan herpakte zich knap. Drie beurten met twee triples brachten hem naar 10-10. Wade hield weer zijn eigen leg en kreeg nu de kans om het af te maken. Tops viel niet voor de 117-finish en De Zwaan redde zich curieus met triple-12 en dubbel-8. Nu was het de Nederlander die het momentum even had en met een 11-darter was de break binnen. Hij mocht het weer afmaken vanaf 60, om weer twee matchdarts boven tops te gooien.

World Matchplay Darts 2019: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over World Matchplay