Connect with us

UK Open

De Zwaan pas in finale UK Open Qualifier afgestopt door Anderson

Jeffrey de Zwaan Grand Slam of Darts 2017

Jeffrey de Zwaan heeft zijn eerste finale behaald op een PDC rankingtoernooi. In Wigan kwam The Black Cobra door het veld van de vierde UK Open Qualifier. Pas in de eindstrijd werd hij afgestopt door Gary Anderson. De Schot heeft nog altijd veel last van zijn rug, maar weet zich daar aardig doorheen te spelen. Voor De Zwaan is het een grote stap voorwaarts nadat hij vorige maand zijn tourkaart terugverdiende. De 21-jarige Nederlander is met 6.750 pond na vier toernooien al hard op weg naar de top-80 van de wereld.

De Zwaan zet opmars voort

De Zwaan is al een klein halfjaar in uitstekende vorm. Mede door een blessure had hij het daarvoor erg lastig en viel uit de top-64 van de wereld. Een halve finale in het laatste weekend van de Players Championships was niet voldoende om terug te keren, zodoende moest The Black Cobra naar Q-School. Net zoals drie jaar geleden won hij op de eerste dag gelijk een tourkaart en was vorige week al sterk op de eerste drie UK Open Qualifiers. De 21-jarige haalde twee keer de laatste-32, maar ging nu flink verder. Hij opende tegen Jan Dekker met 6-5, ondanks een 112-gemiddelde van Dekker. Daarna werden ook Nathan Treadgold (6-5), Daryl Gurney (6-3), Matthew Edgar (6-3), Steve Beaton (6-5) en Jamie Lewis (6-4) geklopt. Zijn gemiddelde over de hele dag lag op dat moment boven de 100 per beurt. Dat veranderde in een zenuwachtige halve finale tegen Jason Lowe. De Engelsman speelt al ruim tien jaar met enige regelmaat bij de PDC, maar had nog nooit zo’n goede dag gekend. Het was zelfs het hoogste prijzengeld dat hij ooit bij elkaar had gegooid en kreeg de kans om 5-5 te maken tegen De Zwaan. Hij miste en de Nederlander poetste 95 met twee pijlen weg voor de finaleplaats.

Anderson en Cross zijn weer bij de les

Daarin wachtte Gary Anderson, die met 6-5 had weten te winnen van Rob Cross. Daarmee hadden de Schot en de Engelsman gelijk afgerekend met hun zorgen. Anderson heeft nog wel duidelijk last van zijn rug, maar de resultaten beginnen weer te komen. Hij verzekerde zich door onder meer Steve West en James Wade te verslaan van de UK Open. Cross had vorig weekend drie keer zijn eerste partij verloren en speelde donderdagavond dramatisch in de Premier League. Dat spoelde hij weg door te winnen van Christopher Bent (6-3) en daarna was de wereldkampioen los. Tegen Mike De Decker gooide hij alweer ruim 113 per beurt voor de 6-1-zege, gevolgd door overwinningen op Dimitri Van den Bergh (6-5), Robert Thornton (6-3) en Krzysztof Ratajski (6-4), voor Anderson te sterk bleek.

The Flying Scotsman vliegt weg

In de finale was De Zwaan niet uit in vijf beurten en werd in de openingsleg gelijk gebroken. Anderson beukte er gelijk twee 11-darters achteraan om een 125-gemiddelde aan te tikken. Het werd ook 0-4, voor De Zwaan zijn eigen leg pakte met een 13-darter via dubbel-8. Anderson kwam op matchpoint, gevolgd door een fraaie 102-finish van The Black Cobra. Hij stond klaar op 42 om terug te breken na vijf beurten, maar Anderson maakte het af met zijn 102-finish voor zijn eerste rankingtitel sinds juni afgelopen jaar. Anderson sloot de finale af met exact 100 gemiddeld, De Zwaan overlegde 94,4. Opmerkelijk was dat Anderson na afloop aangaf dat hij halverwege de dag besloot om van darts te wisselen. Hij begon de dag met de darts waar hij donderdagavond ook mee gooide, maar eindigde met zijn oude en vertrouwde pijlen.

Barney doet wat hij moet doen; eerste ponden Noppert

Achter De Zwaan wist ook Raymond van Barneveld een goede dag bij elkaar te gooien. Hij haalde de laatste-16, waar Adrian Lewis met 6-4 te sterk bleek. Barney verzekerde zich wel in één keer van plaatsing voor de UK Open. Benito van de Pas lijkt eveneens goed op weg. Big Ben kende een slecht openingsweekend, maar herpakte zich met een plaats bij de laatste-32. Sven Groen, Jelle Klaasen, Danny Noppert en Vincent van der Voort kwamen tot de laatste-64 en pakten 250 pond mee. Dit is voor Noppert zijn eerste verdiende prijzengeld bij de PDC, maar om zich te plaatsen voor de UK Open zal hij de komende twee dagen toch nog minimaal een keer de laatste-32 moeten zien te bereiken.

Uitslagen UK Open Qualifier 4

Delen:

Meer over UK Open