Connect with us

Laatste Nieuws

De Zwaan: “Wil geen eendagsvlieg zijn”

Jeffrey de Zwaan World Matchplay Darts halve finale 2018

Jeffrey de Zwaan won woensdag op indrukwekkende wijze zijn tweede Players Championship. Daarmee doet hij erg goede zaken, want The Black Cobra is nu zo goed als zeker geplaatst voor het gros van de televisietoernooien. Voor hem zelf is het een bevestiging.

Alles viel erin

“Ik speelde vandaag heel goed”, zei De Zwaan direct na de zege in de finale op Stephen Bunting bij PDC TV. “Het voel was er bij iedere dart en alles viel erin. Dat voelt fantastisch. Dinsdag speelde ik ook al goed, maar was in de kwartfinale wat ongelukkig tegen William O’Connor. Ik ben blij dat ik de dag erna het weet door te trekken.”

Opeens is er druk

Vorig jaar heroverde De Zwaan zijn tourkaart en wist in het voorjaar een Players Championship te winnen. De echte doorbraak kwam met een halve finale op de World Matchplay, waarna die lijn niet echt werd doorgetrokken. “Iedereen zegt dan tegen je dat je naar de top acht van de wereld gaat. Dan groeit opeens de druk.” Een ongelukkige loting met Rob Cross in de tweede ronde van het WK zorgde ook voor een vroegtijdig slot van het seizoen. Een lange vakantie in januari zorgde voor een roestige herstart, inmiddels draait de motor op volle toeren.

Top-32 spoedig bereikt

Vorige maand haalde De Zwaan al een finale op een Players Championship, maar verloor van James Wade. Op de Development Tour won hij vervolgens wel en herhaalde het kunstje in Barnsley. Met de 10.000 pond aan prijzengeld staat hij er direct uitstekend voor richting de World Matchplay. Ook de World Grand Prix en het European Darts Championship is binnen handbereik, terwijl plaatsing voor de Players Championship Finals al binnen is. Doordat De Zwaan in januari 2018 zijn tourkaart terugverdiende op Q-School, begon hij toen ook weer op nul op de Order of Merit. Het is dan ook een zekerheid dat hij dit kalenderjaar nog de top-32 binnen zal komen.

Leren omgaan met de druk

“Ik heb leren omgaan met de druk. Ik heb eigenlijk niets veranderd aan mijn spel, maar gooi nu gewoon weer prima. De druk blijft groeien, maar daar moet je mee om gaan. Ik wil na de World Matchplay van vorig jaar geen eendagsvlieg zijn en ik laat nu zien dat ik inmiddels goed met de druk om kan gaan.” En gaat hij dan Barney en Van Gerwen achterna? “Ik gooi vandaag iedere partij een gemiddelde van rond of boven de 100 per beurt. Dus waarom zou ik het niet kunnen?”

Delen:

Meer over Laatste Nieuws