Connect with us

Negendarters

De Zwaan, Zuydwijk en Norris met negendarter pakken gelijk Tourkaart

De eerste dag van PDC Q-School heeft gelijk twee nieuwe Nederlandse tourkaarten opgeleverd. Zowel Mike Zuydwijk als Jeffrey de Zwaan wisten toe te slaan. Daarmee is er het eerste grote succes voor het talententeam van Raymond van Barneveld. Alan Norris bekroonde zijn overstap van de BDO/WDF met zowel een negendarter als een directe tourkaart. De vierde rechtstreekse plaats ging naar een oudgediende: Nigel Heydon.

Talententeam

Van Barneveld heeft al langer de ambitie om jonge Nederlandse talenten te gaan begeleiden. Vorige maand kwam het er eindelijk van en samen met sponsor Bengi werden zowel De Zwaan als Zuydwijk gecontracteerd. Op Q-School deden ze een gooi naar een Tourkaart, waardoor ze alle toernooien van de PDC mogen aflopen. Het leverde gelijk een ultiem succes op. De Zwaan opende met een zege op WK-deelnemer Nolan Arendse, daarna versloeg hij ook Michael Burgoine, Michael Rosenauer, Jerry Hendriks, Lee Palfreyman en Paul Milford. In de finale was hij met 5-1 te sterk voor Prakash Jiwa. Zuydwijk gooide zich voorbij Chris Mathews, Magnus Caris, Jamie Landon, Shaun Narain, Curtis Hammond, Eddie Dootson en in de finale Matthew Edgar.

Norris is gelijk vlijmscherp

Norris kende een matige Lakeside, want hij werd vorige week al in de tweede ronde uitgeschakeld door Darryl Fitton. De finalist van vorig jaar won op het circuit wel zes opentoernooien en liet in Wigan ook gelijk zijn klasse zien. Norris gooide zich overtuigend door de dag heen en wist in de vijfde ronde zelfs toe te slaan met een negendarter tegen Jason Lovett. Hij beukte vervolgens ook Andrew Johnson met 5-0 van het bord, om de finale een 0-3-achterstand goed te maken op de verrassende Carl Abbiss (5-3). Heydon speelde de afgelopen jaren al op de ProTour en plaatste zich een aantal jaar geleden voor het WK. Toen had hij moeten winnen van Adrian Lewis. Door dit soort partijen te verliezen is hij nooit echt doorgebroken en moest zich nu melden op Q-School om op de ProTour te mogen blijven spelen Dat bleek geen probleem voor The Undertaker, want hij pakte de vierde tourkaart.

Nederlanders verzamelen punten

Vier dagen zijn er telkens vier rechtstreekse tourkaarten te verdienen. Daarnaast worden er achttien tourkaarten uitgedeeld aan de hand van de Q-School Order of Merit. Iedere dag krijgen de darters punten. Het halen van de finaleronde is goed voor 9 punten, de halve finale 5, de laatste-32 3, de laatste-64 2 en de laatste-128 is nog goed voor één punt. Jim Walker, Prakash Jiwa, Carl Abbiss en Matthew Edgar haalden allemaal de finale en hebben dus al negen punten verzameld. BDO-overstappers James Wilson en Robbie Green sneuvelden in de halve finale en hebben dus ook een aardige stap gezet. Jan Dekker, Mareno Michels, Dirk van Duijvenbode en Jermaine Wattimena kwamen tot de vijfde ronde. Daardoor hebben zij ook drie punten op de teller. Jerry Hendriks en Erik Hol kwamen tot de laatste-64.

Delen:

Meer over Negendarters