Connect with us

PDC Legendes

Dennis Priestley: The Menace eerste wereldkampioen van de PDC

Dennis Priestley mag met recht een van de grootste darters aller tijden genoemd worden. De Engelsman, geboren op 16 juli 1950,  werd twee keer kampioen en is een van de oprichters van de World Darts Council, inmiddels beter bekend als de PDC.

Dennis the Menace

Al in 1975, op 25-jarige leeftijd, werd The Menace prof. Altijd in het roodzwart, naar het tekenfilmfiguur Dennis the Menace. In 2014 zette de in Mexborough geboren Priestley een punt achter zijn carrière. Zijn gezondheid speelde daar een grote rol in. Eind 2007 werd prostaatkanker geconstateerd bij Priestley, die in 2008 desondanks gewoon gooide op de Grand Slam of Darts en het WK.

Zijn grootste successen boekte Priestley begin jaren ’90. Vlak voor het ontstaan van de PDC, begin 1992, won The Menace het de Embassy door afgetekend met 6-0 te winnen van Eric Bristow. Een ander hoogtepunt was het winnen van het allereerste PDC WK, in 1994. Zijn goede vriend Phil Taylor werd met 6-1 verslagen.

Embassy Finale van 1991

Telkens stond The Power in de weg

Er bestaat vrijwel geen televisietoernooi waar Priestley nooit in de finale gestaan heeft. Na zijn zege in 1994 duurde het echter lang voor er weer een toernooi gewonnen werd. Taylor was inmiddels begonnen aan zijn glorietijd en was ook voor Priestley vrijwel onverslaanbaar. Wel haalde hij drie World Matchplay-finales op rij en ging hij vier keer onderuit in de WK-finale, steeds tegen Taylor. In 2003 was Priestley het zo zat dat hij overwoog om te stoppen, maar hij keerde terug op niveau en knokte zich in 2006 naar de derde plek op de Order of Merit.

Eerste PDC WK-titel voor Priestley

Nadat hij genezen verklaard werd van prostaatkanker was Priestley vastberaden om te bewijzen dat hij nog steeds tot de absolute top behoorde. Dat lukte. De US Open 2009 schreef Priestley op zijn naam door in de finale met 6-3 te winnen van Andy Hamilton. Klein smetje op de toernooizege was de afwezigheid van Taylor, ’s werelds beste op dat moment.

Zijn laatste jaren niet heel succesvol meer. In 2011 viel Priestley uit de top-32 van de Order of Merit. Hij plaatste zich zo nu en dan nog wel voor een groot toernooi, maar belangrijke prestaties bleven uit. Begin 2015 kondigde Priestley aan gestopt te zijn als professioneel darter. Hij laat zich nog wel regelmatig zien bij demonstraties, tegenwoordig steeds vaker met zijn gestopte vriend en oud-rivaal Taylor.

Priestley haalt de Premier League

Delen:

Meer over PDC Legendes