Connect with us

Premier League Darts

Deze spelers moeten in de Premier League Darts 2020

Premier League Darts 2019 lineup

Aan de vooravond van het PDC WK Darts is er ieder jaar dezelfde discussie: welke spelers moeten er in de Premier League Darts. Voor 2020 is er nog een extra vraag waar antwoord op gegeven moet worden, want welk format moet worden toegepast. Het is voor de Premier League Darts 2020 dan ook bepaald geen eenvoudige legpuzzel.

Met 10 vaste spelers of met contenders?

Door de late afmelding van Gary Anderson werd voor de League van 2019 noodgedwongen een uniek concept gekozen. Negen vaste spelers werden uitgedaagd door negen contenders. Op iedere avond was er een andere speler die een duel mocht spelen. Dit leverde prachtige duels op zoals met John Henderson in Aberdeen. Uiteindelijk won geen enkele van de contenders een wedstrijd, maar was het wel redelijk verfrissend om iedere week een nieuw gezicht te zien. De vraag is of dit opnieuw zal werken, want ga je dezelfde spelers nog een keer laten spelen? En wordt Henderson in Aberdeen net zo uniek of een slap aftreksel? Wat er op het WK gaat gebeuren heeft zoals altijd een grote invloed op de negen of tien namen die uit de bus rollen voor de Premier League Darts. Toch lijkt het er op voorhand op dat er voor 2020 voldoende namen te kiezen zijn om een complete line-up mee te vullen.

Zes namen zijn onomstreden

Nog voor het WK zijn er zes darters waar niemand omheen kan voor de Premier League Darts 2020. De top-4 van de wereld plaatst zich automatisch en het is nu al zeker dat Michael van Gerwen en Gerwyn Price hierin zullen staan. Ze zijn op dit moment ook de beste twee darters van de wereld. Rob Cross won twee televisietoernooien en Nathan Aspinall de UK Open. Ook deze twee Engelse darters kun je dus niet passeren. Dat geldt eigenlijk ook voor Michael Smith en Peter Wright. Smith heeft dan wel een kwakkelend jaar gehad na zijn WK-finale, uiteindelijk stond hij wel in de finale van de World Matchplay. Wright was eveneens op en af, het bracht hem wel de World Cup of Darts, de finale van zowel de Champions League of Darts en de Grand Slam of Darts. En los daarvan is hij een publiekslieveling die kaartjes verkoopt.

Anderson en Gurney

Dat is ook de reden waarom, mits fit en hij zelf wil, Gary Anderson ook altijd een uitnodiging zal krijgen. Met het afhaken van eerder Phil Taylor en deze winter Raymond van Barneveld blijven er nog maar weinig oudgedienden over. Anderson is eigenlijk de enige en mits zijn rug meewerkt nog altijd een wereldtopper. Een beetje onder de radar gebleven dit jaar is Daryl Gurney. De huidige nummer zes van de wereld stond in de halve finale van zowel de Premier League, World Matchplay als European Championship. Plakt hij een solide WK eraan vast lijkt ook Superchin opnieuw een uitnodiging te krijgen.

Strijd voor één of twee plaatsen

Dat houdt in dat acht van de negen óf tien plaatsen eigenlijk al zijn ingevuld. De keuze voor de resterende tickets gaat in aanloop naar het WK tussen James Wade, Ian White, Dave Chisnall, Mensur Suljovic en Glen Durrant. Al deze spelers hebben hun voor en tegens, waar Chisnall op dit moment de beste papieren lijkt te hebben. Na moeizame jaren is hij weer sterk teruggekomen met titels op de Pro Tour, halve finales op The Masters en World Series Finals en een finale op de World Grand Prix. Wade was ijzersterk in 2018 en in 2019 uitmuntend op de vloer met vijf titels. Op TV stond hij na de finale op The Masters alleen nog in de kwartfinale van de Matchplay. Ian White won toernooien op de European Tour en liet eindelijk ook op TV aardige dingen zien met een kwartfinale op de Grand Prix en halve finale op de Players Championship Finals. Hij lijkt wel een goed WK nodig te hebben voor een ticket. Suljovic had een voor zijn doen onzichtbaar jaar en lijkt het prima te vinden geen Premier League te spelen. Tenslotte haalde Durrant drie halve finales op grote TV-toernooien. Duzza maakt daarmee aanspraak op de League, alleen kun je een speler van buiten de top-16 in de Premier League plaatsen? De overvolle kalender maakt het dan wel heel zwaar om ook je ranking verder op te bouwen.

Zoals ieder jaar hangt het voor de laatste twee plaatsen dan ook af van de prestaties op het PDC World Darts Championship.

Delen:

Meer over Premier League Darts