Connect with us

World Darts Championship

Dit zijn voor Barney de gevolgen van vroege WK-exit

Raymond van Barneveld PDC WK Darts 2019 (2)

Raymond van Barneveld is al in de tweede ronde van het PDC World Darts Championship 2019 uitgeschakeld. Behalve dat dit een dreun is in jacht naar een wereldtitel, heeft dit verstrekkende gevolgen voor zijn laatste jaar bij de PDC. Barney wil in 2019 nog één keer langs de grote toernooien, de vraag is alleen hoeveel dat er zullen zijn.

Duikeling op de wereldranglijst

Twee jaar geleden stond Van Barneveld nog bij de laatste vier in Alexandra Palace. Hij moest dan ook veel prijzengeld verdedigen en maakt nu een duikeling op de wereldranglijst. Barney zakt naar plaats 26 en mochten spelers die lager staan goed presteren op het WK, dan kan hij nog verder wegzakken. De gevolgen hiervan zijn al groot, want hij is niet meer rechtstreeks geplaatst voor de televisietoernooien.

Afhankelijk van Pro Tour Order of Merit

De top-16 van de wereld plaatst zich automatisch voor grote toernooien zoals de World Matchplay en World Grand Prix. Nu Barney daarbuiten staat is hij afhankelijk van de Pro Tour Order of Merit. Deze geldranglijst wordt samengesteld aan de hand van de Players Championships en de European Tour. Wil de vijfvoudig wereldkampioen op deze grote tv-toernooien spelen, dan zal hij dus weer naar de vloertoernooien moeten. De toernooien waar hij de afgelopen maand over aangaf inmiddels een hekel te hebben en eigenlijk niet meer te willen spelen. Speelt hij deze niet, dan zal hij ook de Players Championship Finals en het European Championship missen.

Laatste Wereldkampioenschap?

Doet hij dit niet, is de kans echter nihil dat Barney over een jaar terugkeert naar het PDC WK Darts. De top-32 plaatst zich automatisch voor het WK. Mist Van Barneveld de grote televisietoernooien, dan zal hij uit de top-32 vallen en is dus opnieuw afhankelijk van de Pro Tour Order of Merit. Via deze ranking plaatsen nog eens 32 spelers zich, de nummer 32 had dit jaar ruim 18.000 pond verdiend. Mocht Barney zich met enige regelmaat melden op de toernooien, dan zal hij dit geldbedrag eenvoudig bij elkaar gooien. Doet hij dit niet, dan blijven er alleen nog achterdeurtjes over zoals de PDPA Qualifier en de West European Qualifier.

Een uitnodiging voor de Premier League?

Een groot vraagteken is daarnaast voor welke toernooien Van Barneveld nog zal worden uitgenodigd. Omdat het zijn laatste jaar werd, leek een ticket voor de Premier League een zekerheid. Door dit hele vroege verlies op het WK, waardoor hij op de jaarranking van 2018 niet verder komt dan plaats 46, zet hier toch weer een groot vraagteken achter. Want hoever kan de PDC gaan in het uitnodigen van spelers die niet presteren, vooral wanneer er in 2018 voldoende spelers maken die door hun prestaties wel aanspraak maken op een ticket. Daar staat tegenover dat RVB simpelweg een graag geziene speler is en kaarten verkoopt. Het is een ontzettend lastige afweging die de PDC de aankomende weken zal moeten maken.

World Series en World Cup

Tenslotte zal diezelfde vraag opgaan voor de World Series of Darts en de PDC World Cup of Darts. Als uithangbord van darts is Barney de ideale speler om mee te reizen met de World Series of Darts. Het zorgt er dan wel gelijk weer voor dat hij dus niet in staat zal zijn diverse Pro Tour-toernooien te spelen. Samen met Michael van Gerwen is hij titelverdediger op de World Cup of Darts. In het verleden heeft hij vaker op dit toernooi gespeeld terwijl hij niet de nummer één of twee van Nederland op de wereldranglijst was. Van Gerwen liet onlangs al optekenen dat hij bepaald met wie hij de World Cup speelt, dus blijft Barney daarvoor in beeld.

Delen:

Meer over World Darts Championship