Connect with us

Pro Tour

Eén goede dag brengt Van Barneveld uit de zorgen

Het kan soms snel gaan en dat is voor Raymond van Barneveld een goede zaak. De Nederlander moest afgelopen weekend nog vrezen voor deelname aan de World Grand Prix. Zondag stond hij in de finale van het zestiende Players Championship. Jelle Klaasen was daarin te sterk voor Barney, maar door de verdiende ponden ziet de wereld er opeens heel anders uit voor de vijfvoudig wereldkampioen.

Wankel evenwicht

In de afgelopen negen maanden is Van Barneveld van plaats tien naar plaats zestien gezakt. Doordat hij erg laag genoteerd stond op de ProTour Order of Merit was het vasthouden van een top-16 plaats heilig. Zo niet, dan zou de Hagenaar pardoes een groot televisietoernooi gaan missen. Met het prijzengeld dat hij dan ook nog eens mis liep had het wel eens heel snel kunnen gaan. De TV-toernooien komen in de komende maanden weer in een moordend tempo voorbij, waardoor er ontzettend veel prijzengeld kon vervliegen. Zondag had Barney echter een ijzersterke dag, zoals hij de afgelopen maand al vaker had. Met name tijdens de trip in Australië, Nieuw-Zeeland en Hongkong werd zijn spel met de week beter. Dit nam hij mee naar Europa. Twee keer plaatste hij zich voor een European Tour, om zondag in één keer vijfduizend pond bij te schrijven op het vloertoernooi.

Aan de goede kant van de streep

Voor de wereldranglijst is plaats zestien nog steeds in gevaar. Dit komt me name door dat Van Barneveld twee jaar geleden een Players Championship in Dublin won. De verdiende tienduizend pond gaat komende week dan ook van de wereldranglijst af en staat hij virtueel op plaats zeventien, Vincent van der Voort passeert hem dan namelijk. Toch is er geen man over boord. De ProTour Order of Merit wordt gebaseerd op basis van één jaar aan verdiend prijzengeld op de ProTour. In de resterende maanden van 2015 moet Van Barneveld uit 2014 slechts 1.500 pond verdedigen. Door de finale van zondag is hij al opgeklommen naar plaats 32 op deze ranglijst, waardoor hij zich zal plaatsen voor het European Championship. Weet hij een stek in de top-32 vast te houden, dan mag hij ook naar de Players Championship Finals. Voor de Grand Slam of Darts, vanaf dit jaar ook een toernooi dat meetelt voor de ranking, was Barney al geplaatst als finalist van The Masters. Tenslotte kwam het wereldkampioenschap niet in gevaar, want hier plaatst de top-32 van de wereld zich automatisch voor. Weet Van Barneveld in de komende toernooien op de ProTour dus een plaats in de top-32 vast te houden, dan zal hij in de rest van het jaar dus alle televisietoernooien spelen.

 

Delen:

Meer over Pro Tour