Connect with us

European Tour

Eerste EuroTour-finale Van de Pas; Smith pakt de titel

Benito van de Pas heeft zijn eerste finale op de European Tour bereikt. De Nederlander wist Michael van Gerwen de allereerste nederlaag toe te brengen van het jaar op de EuroTour. Vervolgens stootte Big Ben door tot de eindstrijd, maar daarin moest hij zich gewonnen geven aan Michael Smith. Hij klimt hierdoor naar plaats 35 op de wereldranglijst en is dit jaar definitief verzekerd van deelname aan de World Matchplay, World Grand Prix, European Championship en wereldkampioenschap.

 

Van Gerwen verslagen 

Van de Pas heeft een uitstekend eerste anderhalf jaar bij de PDC gehad, waardoor hij in Riesa ook voor het eerst een beschermde status had. Hij kwam als zestiende reekshoofd, gebaseerd op zijn plaats op de ProTour Order of Merit, het toernooi binnen en mocht direct naar de tweede ronde. Daarin won hij zaterdag na een 3-5-achterstand van Mensur Suljovic. Vervolgens was hij zondagmiddag te sterk voor Van Gerwen. Mighty Mike had de eerste vier toernooien van de European Tour gewonnen, maar ging er nu na 21 zeges op rij vanaf. In de kwartfinale wist Big Ben het trage spel van Justin Pipe onschadelijk te maken en zag vervolgens Kim Huybrechts in de halve finale veel dubbels missen. Daar profiteerde Van de Pas gretig van en ging er vervolgens keihard overheen met een 167-finish voor de 6-3-zege.

Smith vliegt naar plaats-14 

In de finale wachtte Michael Smith. De Engelsman had al weten te winnen van Johnny Clayton (6-4), Steve Beaton (6-3), Terry Jenkins (6-5) en Ian White (6-3). Smith kreeg in de openingsleg direct de kans op de break, maar hij miste vanaf 80 zijn tweede dart op de single-20. Van de Pas maakte het daarop af voor een 70-finish. Smith sloeg terug met de eerste 180’er en tops, om in de derde leg te breken. Van de Pas miste bulls-eye voor een 130-finish en ook twee darts op dubbel-8 in de herkansing. Smith gaf de break net zo snel weer terug door nu zelf dubbels te missen, om met een nieuwe 180’er toch weer de voorsprong te pakken. Van de Pas kwam dichtbij de vierde break op rij. Tops viel niet voor een 118-finish en Smith vond tops wel voor 2-4. Smith denderde naar 2-5, om zeven matchdarts te missen. Zo kon Big Ben terugbreken en kreeg achttien darts om er ook 4-5 van te maken. De triples bleven in de slotfase uit en zo kon BullyBoy het alsnog afmaken met een 88-finish. Door de titel en 25.000 pond vliegt Smith naar plaats 14 op de wereldranglijst en duwt Raymond van Barneveld (15) en Vincent van der Voort (18) naar beneden.

Delen:

Meer over European Tour