Connect with us

Pro Tour

Eric Bristow (60) onverwacht overleden

Eric Bristow is donderdagavond 5 april onverwachts overleden. De vijfvoudig wereldkampioen is op zestigjarige leeftijd aan een hartaanval overleden. The Crafty Cockney is één van de grootste darters uit de historie en één van de oorspronkelijke oprichters van de PDC.

Beste darter in de jaren tachtig

In de jaren tachtig was er geen betere darter dan Bristow. De in het Engelse Hackney geboren darter werd in 1980 voor het eerst wereldkampioen. In 1981, 1984, 1985 en 1986 herhaalde hij dat kunstje. Daarnaast won hij ook nog eens vijf keer de World Masters. Later in zijn carrière zou hij de leermeester worden van Phil Taylor, die uitgerekend tegen hem in 1990 ook zijn eerste wereldtitel pakte.

Man met scherpe uitspraken

Briston was vervolgens één van de darters die de BDO verliet en aan de basis stond van de PDC. Veel succes bij de PDC kende hij niet, vooral doordat hij moest gaan knokken tegen darteritus. Hij haalde in 1997 nog wel de halve finale van het PDC WK, maar besloot in 2007 te stoppen. Daarna verdween hij allerminst uit de dartswereld. Jarenlang was hij bij de PDC analist voor Sky Sports en zorgde met zijn scherpe meningen voor veel reuring. Ondertussen was hij nog wel vaak te zien op het demo-circuit, vooral samen met Keith Deller. In 1983 verloor Bristow namelijk een legendarische finale tegen Deller. Hij zette namelijk weg naar een dubbel in plaats van te gooien voor bulls-eye. Deller strafte het af met een 138-finish. In 2005 werd Bristow in de PDC Hall of Fame opgenomen en werd in 1989 tot MBE benoemd voor zijn verdiensten voor de sport.

Delen:

Meer over Pro Tour