Connect with us

European Championship

European Championship: Van Gerwen klopt Barney met negendarter

Michael van Gerwen heeft met een negendarter de finale van het European Darts Championship bereikt. In de eerste fase had hij nog moeite om op gang te komen, maar na de perfecte leg was hij niet meer te houden. Dankzij de 11-6-overwinning op Raymond van Barneveld neemt Van Gerwen het nu op tegen Terry Jenkins.

Negendarter

Van Gerwen had in de eerste legs veel moeite om de triple te vinden en daar wist Van Barneveld overtuigend van te profiteren. Barney kwam op 0-2, om in de derde leg twee darts voor 0-3 te missen. Daardoor kon Van Gerwen in de partij blijven hangen tot 2-4, met een gemiddelde onder de 90 per beurt. Die leg gooide hij al een maximale score en warmde zichzelf op voor de zevende leg. Daarin opende hij met een 177-score, gevolgd door een 180’er. Ook pijl zeven, acht en negen vlogen erin voor een 144-finish en de negendarter. Goed voor 5.000 pond.

Genadeloos doordrukken

Daarmee was de wereldkampioen los en kwam hij helemaal terug tot 5-5 met een 161-finish. Na de tweede pauze hield Van Gerwen zijn voet volledig op het gaspedaal om door te drukken. Het was gelijk 7-5 met een 100-finish, waarop Van Barneveld nog een strakke leg afwerkte voor de rebreak. De Hagenaar kon het niveau niet vasthouden en werd opnieuw teruggebroken. Van Gerwen hield ook de vijftiende leg (9-6), met inmiddels alweer een gemiddelde van 101 per beurt. Terug op het podium na de volgende pauze was Van Gerwen niet meer van plan om cadeautjes af te staan. Hij gooide in de slotleg twee 180’ers en maakte de klus af via dubbel-8.

Nieuwe finale voor Jenkins

In de finale neemt Van Gerwen het op tegen Terry Jenkins. The Bull stond eerder dit jaar ook al in de finale van de UK Open, toen hij in de halve finale won van Mighty Mike. Tot 3-3 ging het tegen Mervyn King gelijkop. Hij maakte gelijk met een 120-finish, daarna liep hij weg naar 6-3 door een 105-finish. King bleef in de partij hangen, maar liep duidelijk geïrriteerd over het podium. In het Duitse Mullheim zakte het niveau weg, maar kon The King de achterstand niet meer goedmaken. Via tops liep Jenkins naar 10-7, om vier matchdarts te missen. Daardoor kon met zijn zevende 180’er en gooide een bulls-eye 122-finish voor de zege.

Programma, uitslagen en speelschema European Darts Championship 2014

Delen:

Meer over European Championship