full screen background image

Van Gerwen overwint negendarter en matchdarts Anderson voor EK-finale

Michael van Gerwen staat voor het vierde jaar op rij in de finale van het European Darts Championship. Kyle Anderson leverde heel veel weerwerk en gooide ook nog eens een negendarter goed voor 25.000 pond. Vanaf die perfecte leg (6-5) vloog de Nederlander wel weg naar 8-5, maar maakte het niet af. Anderson kwam terug tot 10-10 en kreeg twee matchdarts. Die gooide hij niet, waardoor Van Gerwen toch de finale haalde.

Vroege achterstand omgebogen

Anderson begon brutaal aan de partij met een 11-darter en zag Van Gerwen dubbel-18 voor een 116-finish missen. Het leverde de Australiër een break op (0-2), razendsnel was Mighty Mike ook weer terug in de partij. Er kwam een 180’er van de Nederlander achteraan, alleen tops voor de 78-finish viel niet. Daardoor bereikte Anderson de pauze met een 2-3-voorsprong. Van Gerwen maakte gelijk en brak met een bulls-eye 121-finish. Anderson leek terug te slaan door twee 180’ers op rij. Hij miste alleen de dubbels en Mighty Mike sloeg een gaatje: 5-3.

Negendarter Kyle Anderson

Deze missers kwamen duidelijk even aan bij de Australiër, want hij speelde zijn slechtste leg van de partij. Van Gerwen ging razendsnel door, waarop The Original weer twee legs in één leg propte. De dubbel was weer moeizaam, maar dubbel-2 vloog er nu wel in (6-4). Vanuit de pauze gooide Anderson alweer twee keer 180 in één leg en ditmaal was het om de leg ook te openen. 141 bleek ook geen probleem en zo gooide hij een negendarter. Het was voor de tweede keer dat The Original een perfecte leg op televisie gooide, hij deed het eerder tijdens zijn debuut op het wereldkampioenschap.

Twee matchdarts overleefd

Voor Anderson bijgekomen was had Van Gerwen echter alweer twee legs gepakt (8-5). De Nederlander kreeg een volle beurt om de beslissing te forceren, maar toen miste hij de dubbels. De Australiër stapte in en wist het verschil toch weer te verkleinen tot 8-7. Uit de onderbreking liet Van Gerwen nog een pijl op dubbel-16 onbenut en Anderson wist alles weer in evenwicht te brengen. Tops voor de 114-finish viel ook niet voor de Nederlander en zo kwam hij zelfs op achterstand. Het was bijna zelfs 8-10, want Anderson kreeg twee pijlen op dubbel-12. Die vielen niet en Van Gerwen vond met zijn laatste pijl dubbel-6. Anderson kon even geen triples vinden en Mighty Mike knalde er nu een 121-finish in. Afmaken deed hij niet, want Anderson kon toch terugbreken. In de slotleg pakte Anderson het voortouw en kreeg vanaf 80 twee matchdarts. Die vielen er niet in en Van Gerwen redde zich met een tweedart 76-finish.

Speelschema European Darts Championship 2017

Delen: