full screen background image

Suljovic wint eerste grote PDC-titel na zeven matchdarts Huybrechts

Mensur Suljovic heeft zijn eerste grote titel bij de PDC weten te winnen. De Oostenrijker is al twee jaar aan een indrukwekkende opmars bezig en dit heeft hij in Riesa weten te bekronen met de winst van de zevende European Tour. In de finale had The Gentle wel de nodige mazzel, want Kim Huybrechts miste maar liefst zeven matchdarts. De gehele dag stond bol van de verrassingen.

Eén Nederlander per ronde eruit

De finaledag werd geopend met drie Nederlanders, waarvan Yordi Meeuwisse een waanzinnig debuut kende. Hij won in de derde ronde van Ryan Meikle met 6-2, een gemiddelde van ruim 100 per beurt een 121-finish ter besluit. Meeuwisse is aan zijn eerste jaar bij de PDC bezig, maar kon in de kwartfinale zijn goede spel niet herhalen. Hij ging met 6-1 onderuit tegen Mensur Suljovic. De Oostenrijker had in de derde ronde in een allesbeslissende leg weten te winnen van Jelle Klaasen. In de onderste helft van het speelschema rekende Benito van de Pas af met zowel Robert Thornton als Simon Whitlock (6-5 na 4-5), om in de halve finale een karrenvracht aan dubbels te missen tegen Huybrechts (2-6).

Cruciale missers van The Hurricane

De dag stond in het teken van de verrassingen, want in de derde ronde verloren achter elkaar Dave Chisnall, Peter Wright en Ian White. Eén van de daders was James Wilson. De voormalig nummer één van de BDO kende anderhalf jaar veel moeite bij de PDC, maar nu wist hij voor het derde toernooi op rij de laatste vier te bereiken. Het brengt hem nu zelfs naar een plaats die hem recht geeft op de World Grand Prix ten koste van Vincent van der Voort. De rest van deze maand zal er nog gestreden worden om plaatsing voor dit televisietoernooi. Wilson verloor in de halve finale met 6-1 van Mensur Suljovic. In de finale was Huybrechts de betere speler, tot de laatste dubbel. Suljovic opende de elfde en beslissende leg zichtbaar zenuwachtig met scores van 45, 59, 45, 100 en 60. Huybrechts stond dan ook al klaar op 72, om vanaf daar drie beurten later nog niet uit te zijn. Zo kwam Suljovic alsnog op een dubbel en won met 6-5. Het brengt hem naar plaats veertien op de wereldranglijst én het levert hem ook een uitnodiging op voor de Grand Slam of Darts. Alle winnaars van de European Tour mogen aan dit televisietoernooi deelnemen, waardoor de missers van Huybrechts nog duurder waren.

European Tour Riesa: Uitslagen en statistieken

Delen: