Connect with us

World Matchplay

Van Gerwen in finale na kat en muis spel met Lewis

Michael van Gerwen World Matchplay 2016 QF

Michael van Gerwen staat voor het derde jaar op rij in de finale van de World Matchplay. Adrian Lewis werd overtuigend verslagen met 17-9. Het werd al vrij snel een kat en muis spel. Mighty Mike had de touwtjes in handen en af en toe kon Jackpot een leg bij sprokkelen. Leek de Engelsman de kans te hebben om dichterbij te komen, dan gaf Van Gerwen even gas. Ondertussen was Lewis ook veel te wisselvallig in zijn scores, waardoor echte druk op de Nederlander uit bleef.

Series van drie, drie en vier legs

Van Gerwen knalde de halve finale binnen met twee flitsende leg om via tops met een 13-darter gelijk te breken. Het werd ook 3-0 voor Mighty Mike een kans liet liggen. Vanaf 86 werkte hij niet naar een dubbel toe en pardoes kon Lewis in de vijfde leg met een 177-score en dubbel-12 terugbreken (3-2). Met een 70-finish voor een 15-darter (ondanks twee bouncers) was de partij weer in evenwicht. Dat bleek wel van korte duur. De wisselvalligheid van Lewis kwam direct weer terug, want hij wisselde 180’ers continu af met scores van 60. Van Gerwen hield zijn eigen leg (4-3), om Jackpot daarna onder druk te zetten. Die kreeg 118, 137 en 64 niet weg. Van Gerwen gooide de dubbels wel en met een 68-finish was het zelfs al 7-3.

Voorsprong blijft solide in stand

In de derde sessie zette Lewis nog aan met een 180’er, de titelverdediger counterde gelijk met ook een maximale score dubbel-16. Hij was inmiddels 8 uit 13 op de dubbel, maar was vervolgens wel erg slordig. Hij miste de single-18 en gaf Lewis daardoor de kans om een break terug te pakken. Een goed vervolg van Jackpot kwam er niet. De Engelsman kon tops voor de 70-finish niet vinden en zo was het toch alweer 9-5. Mighty Mike liep in zijn eigen leg vervolgens snel weg en via dubbel-16 kon hij de volgende pauze toch bereiken met een gat van vijf legs. Een 170-finish viel voor Van Gerwen niet op bulls-eye, waardoor Lewis met een 130-finish zijn eigen leg wist te houden. Mighty Mike opende vervolgens twee keer zijn eigen leg met een 180’er om daarmee alle ruimte te krijgen: 12-7.

Lewis laat kansen onbenut


De verhoudingen stonden inmiddels aardig vast en beide darters hielden vrij overtuigend hun eigen legs. Daardoor wist Lewis ook voor het eerst een sessie winnend af te sluiten dankzij een 84-finish: 12-8. Uit de nieuwe pauze miste Van Gerwen twee pijlen op dubbel-16 en Lewis kreeg vervolgens grote kansen om ook de volgende twee legs te pakken. Dat deed de Engelsman niet en zo was het in plaats van 12-11 alweer 14-9. Lewis kreeg vervolgens 56 in twee beurten niet uit en Van Gerwen knalde er een 103-finish uit om de partij definitief in het slot te gooien. Met zijn achtste 180’er liep hij opnieuw weg in de leg van Lewis en pakte de zege via tops.

World Matchplay 2016: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over World Matchplay