Connect with us

World Matchplay

Van Gerwen prolongeert World Matchplay-titel

Michael van Gerwen World Matchplay 2016 Winnaar

Michael van Gerwen heeft zijn titel op de World Matchplay weten te prolongeren. In 2014 wist Phil Taylor de finale nog ruim te winnen van Mighty Mike, nu waren de rollen volledig omgedraaid. In de eerste tien legs waren de verschillen klein en had Taylor met name in de openingfase de kansen laten liggen. De derde sessie maakt het verschil. Van Gerwen pakte alle vijf de legs, waarvan drie breaks voor 11-4. Dat liep vervolgens met een steeds meer geïrriteerde Taylor naar 18-10.

Gemiddeldes op tweehonderdste na gelijk

De eerste legs waren erg surrealistisch. Taylor was namelijk veel sterker en tot halverwege de derde leg gooide Van Gerwen tegen een gemiddelde van 84 per beurt. The Power was alleen alweer erg slordig op de dubbels. Hij miste een volle hand in de derde leg, na er in de eerste leg ook al vijf te hebben gemist, en Mighty Mike brak na een 180’er met een 77-finish. Daar kwamen twee 180’ers overheen, maar de negendarter niet. Een 11-darter was wel goed voor 1-3, waarna een nieuwe break aanstaande leek. Taylor wist zich nu echter te redden met een bulls-eye 70-finish (3-2). Van Gerwen maakte er uit de pauze ook 2-4 van, om de kans vanaf 112 te laten liggen om een nieuwe break te plaatsen. Zijn eigen leg was wel rap binnen met een 180’er en dat deed Taylor met zijn derde maximale score ook. De tweede sessie werd echter opnieuw gewonnen door de Nederlander, want met een tweedart 93-finish was het 6-4. De gemiddeldes lagen echter slechts tweehonderdste uit elkaar: 100,81 om 100,83.

Waanzinnige tussensprint

Daar kwam in de derde sessie heel snel verandering in. Van Gerwen wist in de elfde leg scorend weg te lopen en Taylor opnieuw te breken met een 65-finish. The Power leek geknakt en werd ook gelijk overlopen. Met een 110-finish was het 8-4, een nieuwe break en een 63-finish voor een 12-darter bracht Mighty Mike al op tien legs. Taylor slaagde er vervolgens niet in om bulls-eye te vinden, waardoor de achtste 180’er al goed was voor 11-4. Wat volgden waren drie legs op rij en hield Taylor zijn eigen leg voor 12-7. Van Gerwen sloeg echter hard terug met een 180’er en een 73-finish voor een 11-darter (13-7). Ondertussen was Taylor drukker met het publiek om de IJslandse Haka (Viking Style) te maken.

Taylor laat zich kennen

Het bleek dat Taylor zich vooral aan het irriteren was aan Van Gerwen. Eerst begon hij opzichtig te juichen na een 89-finish, om na de elfde 180’er van Mighty Mike het juichen van de Nederlander te imiteren. Taylor miste vervolgens nog maar eens drie pijlen op tops en kreeg een 112-finish om zijn oren. Nu volgde er een applaus: 15-8. Een leg later miste Van Gerwen de 112-finish en sloeg Taylor terug met een bulls-eye 130-finish. Hij hield ook zijn eigen leg om de achterstand te verkleinen tot 15-10. Na de break pakte Van Gerwen zijn eigen leg en opnieuw liet Taylor zich kennen door opzichtig het juichen van de Nederlander na te doen. Er volgde nu ook een break en Van Gerwen maakte het af.

World Matchplay 2016: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over World Matchplay