Connect with us

World Matchplay

Van Gerwen veegt Chisnall op automatische piloot

Michael van Gerwen PDC Darts

Michael van Gerwen heeft zonder een moment vol gas te moeten geven de halve finale van de World Matchplay bereikt. Dave Chisnall leek al vanaf de eerste dart op zijn rug te gaan liggen en kon geen moment mee in het tempo van de Nederlander. En dan te bedenken dat Mighty Mike voor het grootste deel van de partij een gemiddelde overlegde van nauwelijks 95 per beurt. Het was heel snel 10-2 en Van Gerwen bracht de zege uiteindelijk bij 16-9 binnen. In de halve finale wacht Adrian Lewis.

Mentale blokkade voor Chizzy

Van Gerwen heeft de afgelopen jaren Chisnall heel vaak weten te verslaan op televisie, waaronder de afgelopen maanden nog drie keer in de World Series of Darts. Dat zit inmiddels flink in het hoofd van de Engelsman geprint, want het contrast met zijn vorige partij was extreem. Chizzy knalde tegen Robert Thornton na zeven legs een gemiddelde van 110 per beurt. Nu wist hij de eerste pauze te bereiken met krap 80 per beurt. Het was dat Van Gerwen ook niet eens in zijn hoogste versnelling speelde waardoor Chisnall nog kansen kreeg om bij te blijven. Het werd 2-0 voor Mighty Mike 3-1 maakte met een 94-finish. Chisnall miste in de vijfde leg twee darts op tops en zo was het al 4-1.

Heel snel weglopen

De Engelsman bleef in de pauze op het podium om iets van ritme te vinden, maar hij zag er steeds zenuwachtiger uit. Van Gerwen speelde zelf ook allerminst op de toppen van zijn kunnen, al ging het wel steeds eenvoudiger. Op 6-2 kwamen er twee 180’ers op rij, de zevende richting een negendarter viel niet. De leg wel, gevolgd door ook zijn eigen leg voor alweer een 8-2-voorsprong. Uit de tweede pauze werd het ook 10-2, voor Chisnall een derde leg kon pakken met een 116-finish. Dat was voor Mighty Mike voldoende aanleiding om de turbo aan te zetten met een 180’er en een 106-finish. Er kwam nog bijna een 122-finish overheen, maar bulls-eye viel niet. Zo kon Chisnall de volgende pauze bereiken met een vierde leg achter zijn naam: 11-4.

Nog even gast geven


Van Gerwen opende de volgende sessie met legwinst, waarop Chisnall voor het eerst twee legs op rij wist te winnen. De Nederlander miste na een 180’er dubbel-5 om de Engelsman toch weer te breken en zo werd de stand een stuk dragelijker: 12-7. Even werd er gedacht een een comeback van Chizzy, maar een zeer solide leg van Mighty Mike bracht het verschil toch alweer naar zes legs: 13-7. In de pauze stond Van Gerwen op het grote scherm te kijken naar de statistieken en die konden hem maar moeizaam bekoren. Scorend schakelde hij zichtbaar op, om dubbel-6 voor een 126-finish te missen. Chisnall gooide er zijn 180’er achteraan en stond na negen pijlen op 47 om toch op vier legs te komen. Van Gerwen knalde nu wel de 130-finish erin (14-8). Chisnall had zijn ritme ook gevonden voor een 106-finish, de Nederlander counterde opnieuw met een 72-finish. Zijn gemiddelde tikte voor het eerst ook even de 100 aan en maakte het af met een 76-finish.

World Matchplay 2016: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over World Matchplay