Connect with us

Grand Slam of Darts

Grand Slam of Darts 2014: Kist klopt George, harde les voor Harms

Christian Kist heeft zich als derde Nederlander geplaatst voor de tweede ronde van de Grand Slam of Darts. Hij won zelf overtuigend van Richie George, maar moest vervolgens nog gespannen toekijken naar Andy Hamilton. The Hammer verloor van Phil Taylor, waardoor Kist mag gaan spelen tegen Michael Smith. Wesley Harms werd in Wolverhampton volledig weggeblazen door Gary Anderson en miste daarbij ook de kansen die hij wel kreeg (5-0).

Michael Smith – Brendan Dolan (F) 5-1

Michael Smith was al zeker van de tweede ronde, terwijl Brendan Dolan al kon gaan bedenken wat hij met de rest van zijn week kon gaan doen. Erg gemotiveerd om de laatste partij nog te gaan winnen was er bij de Noord-Ier niet. Hij kwam erg langzaam op, waardoor Smith op voorsprong kwam. De eerste 180’er en dubbel-8 was goed voor de break, om door te gaan met dubbel-18 voor 3-0. Dolan kon in de vierde leg wel zijn eerste 180’er gooien en een 81-finish om een leg te pakken. Vanaf 20 mocht The History Maker ook nog aanleggen voor de rebreak. Hij maakte er echter een potje van door single-6 en single-7 te gooien. Tops bracht Smith dan ook op matchpoint en Bully maakte het fraai af met een 127-finish voor een 12-darter.

Stephen Bunting – Dean Winstanley (H) 5-2

Stephen Bunting maakte in zijn eerste twee partijen met gemiddelden boven de 100 per beurt, waardoor Wesley Harms en Gary Anderson eraan moesten geloven. De Engelsman was daardoor al zeker van de tweede ronde en kon tegen Dean Winstanley geen gas geven. Zijn gemiddelde kelderde dan ook, maar toch wist hij in de vierde leg de break te pakken (3-1). Over The Top rommelde deze week met zijn darts en liet het nieuwe setje dan ook alweer snel achter in zijn koffer. Door een 64-finish van Bunting zag hij de 4-1 al op het bord komen. Via dubbel-12 voor een 15-darter pakte Winstanley wel zijn eigen leg, maar Bunting maakte het af met een 61-finish.

Mervyn King – Jamie Caven (G) 5-4

Mervyn King speelde twee erg matige partijen, maar vreemd genoeg won hij telkens wel in de negende en beslissende leg. Ook tegen Jamie Caven kwam The King in de eerste vijf legs niet boven de 90 per beurt uit en werd dan ook voor het eerst gebroken. Jabba gooide een 129-finish voor 2-3, maar werd gelijk teruggebroken met een 164-finish. King denderde door met een 180’er om ook zijn eigen leg te houden (4-3), waarop Caven een negende leg afdwong. Daarin vuurde The King er weer een 180- en 140-score in, om het af te maken met een flitsende 136-finish. Door uit te komen op een gemiddelde van 98,55 per beurt laat King zien dat hij inmiddels over de tik van de verloren Masters-finale heen is en een gevaar is in de rest van het toernooi.

Christian Kist – Richie George (E) 5-1

Christian Kist speelde twee uitstekende partijen, alleen had de pech om een werkelijk ontketende Phil Taylor tegen te komen. Wel won hij de eerste partij tegen Andy Hamilton, waardoor de Nederlander alles in eigen handen had. Op voorhand was hij de grote favoriet tegen Richie George, want de halve finalist van Lakeside 2013 heeft het afgelopen jaar namelijk nog amper gespeeld. Zijn spel zag er met een 180’er in de openingsleg wel een stuk beter uit dan zijn eerdere duels, maar via dubbel-10 wist Kist toch gelijk te breken. Wat volgde was een zeer zwakke eigen leg (1-1), gevolgd door een 180’er om opnieuw te breken. In de vierde leg liet hij zich niet meer verrassen en nam afstand met een 65-finish. Daarmee was de voormalig Lakeside-kampioen ook gelijk los en beukte door met een tweede 180’er en dubbel-10. Zijn eigen leg pakte hij ook met een 66-finish, waardoor Kist alleen nog kon worden uitgeschakeld als Andy Hamilton met ruime cijfers won van Phil Taylor. Dat gebeurde echter niet, waardoor hij tegen Michael Smith gaat spelen.

Phil Taylor – Andy Hamilton (E) 5-3

Andy Hamilton kon Christian Kist nog uit het toernooi gooien als hij een ruime zege wist te boeken op Phil Taylor. The Power had alleen duidelijk geen zin om cadeautjes uit te delen aan zijn dorpsgenoot uit Stoke-on-Trent. Hij begon nog rustig, maar versnelde met een 180’er en een 107-finish. Hamilton ging daarna uitstekend mee. Met zijn 180’er en een 88-finish brak hij de titelverdediger net zo snel terug. Met een gemiddelde van bijna 110 per beurt denderde hij door, om alleen tops te missen. Daardoor werd The Hammer opnieuw gebroken. Opgeven deed Hamilton nog altijd niet, want hij kwam zelfs op een 2-3-voorsprong. Hij leek op weg naar een nieuwe break, maar Taylor schakelde net op tijd bij met een 180’er voor 3-3. Daardoor was Kist zeker van de volgende ronde. Hamilton zakte vervolgens weg en The Power denderde door met zijn vierde 180’er naar 5-3.

Peter Wright – Simon Whitlock (F) 5-3

Peter Wright en Simon Whitlock wonnen allebei van Brendan Dolan, om te verliezen van Michael Smith. De onderlinge strijd moest dan ook uitmaken wie zich samen met Smith zou melden in de tweede ronde. Wright mocht de partij beginnen en opende dan ook met een 13-darter, maar werd vervolgens in de derde leg gebroken door een 78-finish van Whitlock. Wright brak achter gelijk weer terug, om met een 76-finish op 3-2 te komen. De Australiër stond in de zesde leg op zijn beurt met een 180’er na drie beurten al klaar op 80. Tops kon hij echter niet vinden en Snakebite beukte er een 135-finish in om op één leg van de zege te komen. De Schot miste echter twee matchdart en Whitlock brak terug via dubbel-6. Met een 180’er stond Snakebite na drie beurten wel weer op 121 en kreeg zijn derde kans op bulls-eye. Die viel er niet in, maar Whitlock redde zich ditmaal niet vanaf 70. De vierde matchdart vloog er dan wel in voor 5-3 en een duel tegen Phil Taylor.

James Wade – Tony O’Shea (G) 5-1

Wade en O’Shea streden in een rechtstreeks duel om een ticket naar de tweede ronde. Daarin werd het verschil eigenlijk al gemaakt in de eerste leg. O’Shea mocht in zijn eigen leg aanleggen op de dubbel, om drie darts te missen. Wade stapte genadeloos in, hield zijn eigen leg en brak opnieuw met een 61-finish. Met een gemiddelde van ruim 108 per beurt stond hij in zijn eigen leg na drie beurten ook alweer op 121. Hij kreeg zoveel tijd dat Wade in alle rust weg kon zetten richting 40, om via dubbel-10 al op 4-0 te komen. Met zijn tweede 180’er en dubbel-16 kon O’Shea een volledige afstraffing voorkomen, maar vervolgens maakte Wade het in zijn eigen leg af. Via dubbel-10 gooide hij zich naar de 5-1-zege en een ontmoeting met Stephen Bunting.

Gary Anderson – Wesley Harms (H) 5-0

Gary Anderson begon flitsend aan de partij en raffelde zijn eigen leg af. Wesley Harms leek dat ook te gaan doen in zijn eigen leg, maar op de dubbel ging het helemaal mis. Hij liet twee volle beurten onbenut en daardoor kon Anderson met een 180’er alsnog de break pakken op dubbel-3. Daarmee had de Schot al voldoende lucht verkregen, waardoor hij in zijn eigen leg alweer na drie beurten met een 180’er op 50 stond. Harms gooide dan ook wel zijn eerste maximale score, maar dat kwam te laat om nog gevaarlijk te kunnen worden. In de vierde leg gooide Anderson alweer een 180’er, alleen dit keer gaf hij Harms wel de kans. De Nederlander miste vanaf 25 echter de single-9 en verprutste zijn nieuwe kans (4-0). De vierde en vijfde maximale score van Anderson was vervolgens al goed voor de klinkende 5-0-zege. Anderson gaat dankzij een gemiddelde van 102,95 nu aanleggen tegen Mervyn King.

Alle uitslagen en programma Grand Slam of Darts 2014

Delen:

Meer over Grand Slam of Darts