Connect with us

Grand Slam of Darts

Grand Slam of Darts 2014: Van der Voort verrast, Van Gerwen ontsnapt

Vincent van der Voort heeft samen met Rowby John Rodriguez voor de grote verrassingen gezorgd op de eerste middag van de Grand Slam of Darts. Fast Vinnie won in een uitstekend duel van Robert Thornton. Michael van Gerwen was niet in beste doen en ontsnapte aan een nederlaag tegen Darren Webster. Raymond van Barneveld had geen moeite met Robbie Green, terwijl Jan Dekker veel te laat op gang kwam tegen Kim Huybrechts.

Kim Huybrechts – Jan Dekker (A) 5-2

Huybrechts werd vrijdagavond wederom geconfronteerd met privé-zorgen, want zijn moeder is opnieuw geopereerd. Vorige week hij op The Masters zijn focus niet vasthouden, dat lukte op het korte format wel. Met twee 180’ers en een 82-finish was het snel 2-0. Dekker ging na een moeizame start beter spelen, maar de tweevoudig halve finalist op Lakeside kreeg nog een 82-finish om zijn oren voor 3-0. De vierde leg mocht de Drent zelf beginnen en stond klaar om zijn eerste leg te pakken. Huybrechts had alleen geen genade en beukte verder met een 143-finish. Dekker liet vervolgens nog wel zien dat hij niet zomaar naar Wolverhampton is afgereisd met een bulls-eye 124-finish. Hij pakte ook zijn eigen leg met een 76-finish, ondanks een 180’er van Huybrechts. Verder liet de Belg het niet komen, want hij maakte de klus in de zevende leg wel af.

Scott Waites – Terry Jenkins (B) 2-5

Terry Jenkins stond dit jaar al in de finale van de UK Open en het European Darts Championship. Die vorm liet hij ook gelijk zien met een 110-finish. Een kleine twee jaar geleden won Waites Lakeside en was op de Grand Slam of Darts in 2010 al de beste. Mede door blessures heeft hij zijn beste spel de laatste tijd nog maar zelden laten zien. Scotty 2 Hotty miste in zijn eigen leg vier darts op de dubbels en werd daardoor ook gelijk gebroken. Jenkins speelde daarop twee rommelige legs, waardoor het pardoes weer gelijk was. The Bull kon daarop toch weer heel snel versnellen. Hij brak Waites en kwam met een 81-finish alweer op 2-4. Tops bracht hem daarop de zege.

Robert Thornton – Vincent van der Voort (D) 2-5

Van der Voort kwam sterk uit de startblokken met direct een 127-finish voor de openingsleg. Van slag was Robert Thornton allerminst. De Schot stond vorig jaar in de finale op de Grand Slam of Darts en ook nu leek hij zich snel thuis te voelen met een 93-finish voor 1-1. The Thorn beukte ook gelijk door voor een 161-finish en de break. Van der Voort sloeg net zo snel terug met een 158-finish, om de vijfde leg te openen met twee 180’ers op rij. De zevende dart vloog vol in de 1, waarop Thornton opnieuw de kans kreeg op de break. Ditmaal miste de Schot bulls-eye voor de 161-finish en gooide Fast Vinnie tops voor 2-3. De Schot was in de zesde leg degene die als eerste echt in de fout ging. Liefst vijf darts vlogen er niet in op de dubbel en Van der Voort kwam op één leg van de zege. De Nederlander kon tops voor een 116-finish niet vinden, maar in de herkansing was dubbel-10 wel raak met een uitstekend gemiddelde van 99,26 per beurt en 5 uit 6 op zijn dubbels.

Alan Norris – Ronny Huybrechts (B) 5-2

Ronny Huybrechts opende de partij met een 180’er, toch kon Norris zijn eigen leg alsnog behouden. De Engelsman stond in januari in de finale van Lakeside en kreeg nu gelijk de kans om door te drukken. Norris miste vanaf 52 twee darts op tops en Huybrechts maakte gelijk (1-1). Hij leek vervolgens zelf te worden gebroken, tot de Belg begon te modderen op de dubbel. Norris kon geen triple-20 vinden en besloot op 80 direct voor tops te gaan. Dat bleek beter te werken met twee keer tops op rij. Dat gaf hem het vertrouwen om er gelijk een 180’er achteraan te beuken. Huybrechts wist zich nog te redden met een 68-finish, twee legs later werd hij wel gebroken. Zijn eigen leg gaf hij vervolgens niet meer uit handen en maakte het af via duubbel-16. Hij zal zijn spel, gezien het gemiddelde van 85 per beurt, wel moeten verbeteren om verder te komen in Wolverhampton.

Dave Chisnall – Keegan Brown (C) 5-1

Keegan Brown kroonde zich in mei tot wereldkampioen bij de jeugd en verdiende via die route zijn plaats op de Grand Slam of Darts. Op het grote podium liet hij ook gelijk zijn talent zien. Chisnall gooide dan wel een 180’er in de openingsleg, via dubbel-16 was het 0-1. Met zijn tweede 180’er en een 103-finish sloeg Chizzy gelijk terug. Brown kreeg vervolgens vijf darts om ook op 1-2 te komen, maar nu vond hij de dubbel niet. Dat was voor Chisnall het moment om met een 83-finish de eerste tik uit te delen. Die kwam gelijk zo hard aan dat Brown volledig werd overlopen. Met een 84-finish maakte Chisnall er al 4-1 van en mocht aanleggen voor de zege. Met een 180’er snelde hij weg en zag Brown tops missen voor zijn laatste reddingsmiddel op een 160-finish. Daarop was dubbel-8 goed voor 5-1.

Michael van Gerwen – Darren Webster (A) 5-4

Darren Webster miste in de openingsleg één dart op tops en kreeg gelijk een 76-finish van Mighty Mike om zijn oren. Van Gerwen stond twee jaar geleden wel in de finale van de Grand Slam of Darts, maar heeft het toernooi in Wolverhampton nog niet op zijn overwinningslijstje staan. De scherpte was er nog niet direct, want een slordige eigen leg zorgde ervoor dat Webster gewoon weer terug kon breken. De Engelsman plaatste zich afgelopen maandag pas voor het toernooi door zeven partijen in het kwalificatietoernooi te winnen. Hij kreeg alle tijd om weg te lopen van Van Gerwen, die in vier legs geen enkele score van 140 of meer gooide. De eerste dart zat telkens onder de triple, tot de vijfde leg. Daarin opende de wereldkampioen pardoes met een 180’er en brak gelijk terug via dubbel-16. Opnieuw een maximale score was goed voor 3-3, maar een nieuwe break zat er niet in. Daarmee kwam Webster op matchpoint, die hij in de achtste leg nog niet kon benutten. Met een tweedart finish kon Van Gerwen een allesbeslissende leg afdwingen en voerde de druk op door met 140 te openen. Webster bleef echter koel en stond klaar op 68 om de zege te pakken. Dat was het moment dat Mighty Mike zijn klasse liet zien met een cruciale 104-finish.

Raymond van Barneveld – Robbie Green (D) 5-3

Twee 180’ers in de eerste leg werden netjes gedeeld en was het Van Barneveld die het beste vervolg had. Hij vond dan ook gelijk dubbel-18 voor de break en dubbel-16 bracht hem al op 2-0. Green, dit jaar halve finalist op Lakeside, kon geen enkele druk en vond vooral zelden een triple. Zijn gemiddelde lag dan ook onder de 80 per beurt. Toch gaf Van Barneveld hem de kans om zijn eigen leg te houden via dubbel-10. De voorsprong kwam echter niet in gevaar, want met een 82-finish was het 3-1. Green gooide zich vervolgens dood vanaf 120, om de herkansing ook niet te benutten. Zo kon Van Barneveld zonder zelf sterk te spelen al op matchpoint komen. Green kon nog twee legs terugkomen, maar daarna rondde Barney een solide leg af via dubbel-6.

Adrian Lewis – Rowby-John Rodriguez (C) 2-5

Adrian Lewis heeft in de afgelopen maanden zeer wisselend gepresteerd en zijn topvorm van eerder dit jaar kon hij niet laten zien. Dat was nu ook het geval in Wolverhampton. De Oostenrijker profiteerde al vroeg van missers van Lewis om op een 1-2-voorsprong te komen. Hij kon zelfs uitlopen naar 1-3, maar miste een volle beurt op de dubbels. Dat gaf Lewis de kans om terug te komen naar 2-3 en dat leek het omkeerpunt. Rodriguez was echter niet van plan om te buigen, ging verder met een 118-finish en klaarde de klus gelijk in de zevende leg (2-5). Door deze verrassende zege zal Lewis nog flink aan de bak moeten tegen Dave Chisnall en Keegan Brown.

Alle uitslagen en programma Grand Slam of Darts 2014

Delen:

Meer over Grand Slam of Darts