full screen background image

De Zwaan haalt Grand Slam; drie Nederlanders verliezen finale

Jeffrey de Zwaan heeft zich geplaatst voor de Grand Slam of Darts 2017. De Nederlander won één van de acht plaatsen via het kwalificatietoernooi. Het had zomaar gekund dat dit er vier oranjeklanten waren doorgekomen, want liefst drie keer werd de finaleronde verloren.

Raak voor De Zwaan

De afgelopen maanden is De Zwaan al steeds beter in vorm en zijn de blessureperikelen voorbij. Via de rankings slaagde hij er net niet meer in om zich voor diverse televisietoernooien te plaatsen, maar wel zijn er voor hem nog de kansen via de Qualifiers van de Grand Slam en het WK. In Wigan liet hij alvast zien opnieuw scherp te zijn en pakte zijn ticket voor het toernooi in Wolverhampton. In de middag had hij al de kwartfinale van het wereldkampioenschap bij de jeugd gehaald en in de Grand Slam Qualifier versloeg de Nederlander Jonny Clayton (5-3), Ian White (5-4) en Robert Thornton (5-4).

Drie keer net niet

Voor Vincent van der Voort, Sven Groen en Vincent Kamphuis was het net niet. Van der Voort verloor net zoals twee jaar geleden de finale van Robbie Green, ditmaal met 5-3. Groen knikkerde Kim Huybrechts eruit, maar verloor de finale van Darren Webster. Kamphuis verraste Kyle Anderson, alleen kon hij daar geen vervolg aan geven tegen Stephen Bunting. De andere vier plaatsen zijn opgeëist door James Wilson, Joe Murnan, Alan Norris en het Ierse talent Steve Lennon.

Lewis is de klos

Zoals ieder jaar blijkt het voor de hoogst geplaatste spelers lastig om die status in een Qualifier waar te maken. Zo was Adrian Lewis direct de pineut. Jackpot verloor met 5-3 van Simon Stevenson en zal de Grand Slam als nummer vijf van de wereld missen. Het is een volgende stap in de vrije val van Lewis. Ook Jelle Klaasen, Benito van de Pas, Ian White, Kim Huybrechts en Joe Cullen wisten als favoriet hun deel van het schema niet door te komen. Van deze groep haalden zowel Huybrechts en Lewis, net zoals de afwezige Thornton, twee jaar geleden de kwartfinale.

Delen: