full screen background image

Grand Slam of Darts 2015: Voorbeschouwing Dag 6

Met Raymond van Barneveld en titelverdediger Phil Taylor in de kwartfinale gaan nu ook acht darters in de bovenste helft van het speelschema op zoek naar een plaats in de kwartfinale van de Grand Slam of Darts. Daarbij ook Michael van Gerwen en de enig overgebleven BDO-darter: Martin Adams.

20:00 uur Michael SmithDave Chisnall

Een partijtje rennen om de avond mee te openen met een garantie voor veel 180’ers. Michael Smith en Dave Chisnall verkeren allebei in uitstekende vorm. Vooral de prestaties van Bully Boy waren opvallend. Twee keer kwam hij terug van een achterstand tegen Wayne Jones en Adrian Lewis. Opmerkelijk, omdat dit al regelmatig het zwakke punt is gebleken van Smith. Wanneer zijn spel niet loopt gaat de jongeling met zijn hoofd schudden. Van zijn spel blijft weinig over en irriteert hij zich vooral aan zichzelf. In de slotpartij tegen Andy Fordham haalde Smith uit met drie hoge finishes om voor het tweede jaar op rij de knock-outfase te bereiken. Vorig jaar ging het in de kwartfinale mis tegen Phil Taylor in het grootste voorbeeld van de zwakke mentale weerbaarheid van Bully Boys. Het lukte in de eerste legs niet, over een best-of-31 legs partij, en liet het volledig lopen. Chisnall zat dit toernooi in de groep des doods, maar door twee waanzinnige partijen tegen Mervyn King en Peter Wright was hij na twee duels al zeker van de volgende ronde. Tegen Wright vuurde Chizzy er zelfs een negendarter in. Zijn eerste op een televisietoernooi en ook nog eens de eerste van dit seizoen op televisie. Zijn laatste duel tegen Scott Mitchell liet hij half lopen, want de scherpte was er duidelijk vanaf. Die zal hij dus moeten herpakken om ook weer te kunnen klimmen op de ranking Chizzy is namelijk uit de top-10 gevallen. In onderlinge duels staat hij op een kleine voorsprong (6-4), waarvan hij de laatste drie op rij won.

21:00 uur Michael van Gerwen – Steve Beaton

In de groepsfase stond er geen maat op Michael van Gerwen. Wat Kim Huybrechts en Steve West ook op hem af vuurden, de Nederlander ging er nog een stapje overheen. Voor Mighty Mike staat er deze week een duidelijk doel gepland. De Grand Slam of Darts is het enige grote televisietoernooi bij de PDC dat hij nog niet op zijn naam heeft staan en daar moet in de ogen van de nummer één van de wereld dan ook snel verandering in komen. Het speelschema ziet er vooralsnog ook gunstig uit, want op papier had het toch een stuk zwaarder uit kunnen pakken dan Steve Beaton. Op voorhand was The Adonis misschien wel ingeschaald als de minste van groep B. Hij verloor ook van Jelle Klaasen, maar won daarna van de deze weer zeer teleurstellend presterende Ian White. Doordat Klaasen daarna een totale off-day had tegen White had Beaton voldoende aan één zege om op legsaldo verder te gaan. Het zorgt ervoor dat de zeer ervaren Engelsman zich opnieuw wat steviger in de top-32 weet te plaatsen en ook het komende jaar dus volop aanwezig zal zijn op de toernooien. De onderlinge stand spreekt boekdelen tussen Van Gerwen en Beaton: 11-3. Van de laatste acht duels won Van Gerwen er zelfs zeven. Daarvan waren er drie op televisie, die de Nederlander allemaal won. De meest memorabele was in 2012 op de World Matchplay. In de tweede ronde gooide Mighty Mike een negendarter. Dat toernooi was de eerste aanzet voor zijn definitieve doorbrak, een paar maanden later won hij de World Grand Prix.

22:00 uur Peter Wright – Adrian Lewis

Met de nummer vier en vijf van de wereld aan de oche staat er veel op het spel. Naast een kwartfinaleplaats strijden Snakebite en Jackpot ook voor de wereldranglijst. Wright zit in het kielzog van Phil Taylor om misschien het wereldkampioenschap wel in te gaan als de nummer drie van de wereld. Tegelijkertijd kijkt Lewis steeds meer over zijn schouder. Robert Thornton is hem tot op vijfduizend pond genaderd. De vorm van de twee is deze week zeer wisselvallig. Wright is eigenlijk per wedstrijd minder gaan spelen. Scott Mitchell veegde de Schot van het podium, om zelf te worden weggeblazen door Dave Chisnall. In een alles-of-niets duel met Mervyn King haalde Wright geen moment zijn normale niveau. Het was dat The King er helemaal geen triple in kon gooien waardoor Wright toch won. Lewis begon sterk tegen Andy Fordham en speelde een half duel ook prima tegen Michael Smith. Vanuit het niets was het daarna over met Jackpot en verloor hij de partij. Ook tegen Wayne Jones was het spel van Lewis zeer wankel en kwam er slechts een magere 5-3-zege uitrollen. Een duidelijke favoriet is er dan ook niet aan te wijzen en het is vooral de vraag wie van de twee wel het goede spel laat zien. In onderlinge duels staat Lewis op een kleine voorsprong: 11-7 met één gelijkspel.

23:00 uur Martin Adams – Kim Huybrechts

De laatste partij in de tweede ronde van de Grand Slam of Darts brengt de enige BDO-darter aan de oche die zich wist te onderscheiden. Martin Adams won zijn drie groepsduels en ging daardoor overtuigend verder. Wolfie begin flitsend tegen Ian White met hoge finishes, tegen Jelle Klaasen had hij vooral het geluk dat de Nederlander zijn kansen niet benutte. Ook Steve Beaton liet Adams aan het einde van de partij ontsnappen, al was de drievoudig Lakeside-kampioen al zeker van de volgende ronde. Het is nu de vraag of Adams kan omschakelen naar het langere format. In eerdere jaren bleek dat de BDO’ers zich vertrouwd voelden met de korte groepsduels, omdat ze in het BDO-circuit ook gewend zijn aan vaak korte wedstrijden op de open toernooien. In de tweede ronde gaat het direct over de best-of-19 legs, met daarin ook nog eens twee onderbrekingen. Met Kim Huybrechts treft Adams ook nog iemand in vorm, waardoor hij zijn niveau uit de eerste partij zal moeten herhalen om door te dringen. The Hurricane verloor in de groep dan wel van Michael van Gerwen, de Belg gooide wel een gemiddelde van 106,50 per beurt. Zowel Steve West als Mark Oosterhuis zette hij aan de kant met 5-2, om overtuigend door te gaan. Huybrechts heeft er een sport van gemaakt om als een wervelwind uit de startblokken te komen. Daar kan hij ook tegen Adams het verschil maken. De twee speelden nog nooit tegen elkaar.

Programma, uitslagen en statistieken Grand Slam of Darts 2015

Delen: