full screen background image

Grand Slam of Darts 2015: Voorbeschouwing Dag 7

De Grand Slam of Darts begint al aan dag zeven en eigenlijk gaat het echte werk nu pas beginnen. De beste acht spelers zijn over in Wolverhampton en gaan strijden om de hoofdprijs. Eigenlijk is dat onvoorstelbaar als je bedenkt wat voor waanzinnig niveau we de afgelopen dagen hebben gezien in de tweede ronde. Vrijdag worden de twee halve finalisten bekend in de onderste helft van het speelschema over twee duels van de best-of-31 legs.

20:00 uur Mark Webster – Raymond van Barneveld

Na de groepsfase hadden veel mensen hun geld misschien wel gezet op Gary Anderson of James Wade als toernooiwinnaar. Toch werden ze in de tweede ronde in opmerkelijke partijen aan de kant gezet. Webster gooide een gemiddelde dat tien punten lager lag dan Anderson. De Schot was scorend dan ook vaak de betere en kwam met name in zijn eigen legs zelden tot nooit in de problemen. Webster pakte in de openingfase echter de break en wist die vervolgens over de streep te trekken met een dubbelpercentage van 71%. Raymond van Barneveld won in een vreemd duel van Wade. The Machine was eigenlijk tien legs lang niet af te stoppen. De linkshander gooide tegen een gemiddelde van bijna 109 per beurt en het enige dat eraan ontbrak was het benutten van kansen om weg te lopen. Toch kwam hij op 4-7 en miste een dart voor de beslissing. Die miste Wade en vanaf dat moment besloot Barney om opvallend veel tijd te nemen voor iedere beurt. Hij wachtte tot The Machine helemaal voorbij was gelopen en ging daarna pas richting de oche. Van Barneveld noemde het na afloop het pakken van extra concentratie, Wade zag het als een vertragingstactiek. De Engelsman ging ook nog eens zijn dubbels missen en pakte geen leg meer. Voor Van Barneveld lijkt er in de kwartfinale een heel ander duel op de rol te staan. De afgelopen maand is Webster weer in goede doen en pakt iedere kans die hij krijgt met beide handen aan. Het is voor de Nederlander dan ook zaak om Webster constant onder druk te houden én hem vooral die kansen niet te geven. Het zal hoe dan ook een close game worden. Van de tien keer dat ze tegen elkaar speelden is het namelijk exact gelijk: 5-5. Het laatste grote duel won Webster, bijna twee jaar geleden op het wereldkampioenschap in de derde ronde met 4-3 in sets.

21:45 uur Robert Thornton – Phil Taylor

Zowel Robert Thornton als Phil Taylor kwamen niet met een al te goed gevoel het podium af na de winst in de tweede ronde. The Thorn won vorige maand de World Grand Prix, waarna de Schot last kreeg van zowel een blessure aan zijn voet als aan zijn schouder. Richting de Grand Slam of Darts nam hij dan ook wat rust en leek tijdens de groepsfase hersteld. Over het langere format van de knock-outfase bleken de klachten toch nog niet voorbij. In de openingsfase speelde Thornton uitstekend en pakte een dubbele break voorsprong. Zijn spel werd daarna steeds minder constant en Robbie Green kon dichterbij kruipen. Kong liet het uiteindelijk na om echt door te bijten, waardoor Thornton ondanks zijn klachten wist te winnen. Aangezien de kwartfinale over een nog veel langer format gaat lijkt dit wel problematisch voor de Schot. Taylor had hele andere problemen in zijn duel met Terry Jenkins. In de openingsleg miste The Power zes pijlen op de dubbels en daarna was hij de kluts volledig kwijt. Jenkins leek ruim te gaan winnen, maar ook The Bull vergat om door te drukken. Zo kon Taylor zich toch terugknokken in de partij en met een gemiddelde van slechts 91,67 per beurt won hij alsnog met 10-6. Na afloop was hij vooral opgelucht dat hij had gewonnen, maar maakte zich ook zichtbaar zorgen. Het hotel in Wolverhampton beviel hem niet, waardoor hij slecht sliep. Inmiddels was hij dan ook alweer heen en weer aan het rijden naar zijn huis in Stoke-on-Trent. Het geeft vooral aan dat de titelverdediger zich nog altijd niet zo vertrouwd voelt als in het verleden. Met zijn spel uit de groepsfase leek The Power klaar om zijn titel te gaan prolongeren en is het dus ook de vraag of de partij tegen Jenkins puur een off-day was. Een voordeel voor Taylor is in ieder geval dat hij een dag rust heeft gehad én het format erg lang is. Dat is altijd in het voordeel van de Engelsman geweest. Zoals tegen bijna iedereen heeft Taylor ook een positieve balans, maar de 17-6-stand geeft wel aan dat Thornton weet hoe hij The Power pijn moet doen.

Programma, uitslagen en statistieken Grand Slam of Darts 2015

 

Delen: