full screen background image

Grand Slam of Darts 2015: Voorbeschouwing Dag 8

Met de Klassieker al op de rol in de halve finale van de Grand Slam of Darts gaan vier darters op jacht voor de andere twee plaatsen. Michael van Gerwen is er daar één van, hij speelt opnieuw tegen Kim Huybrechts. Michael Smith en Adrian Lewis knokken voor de andere stek.

20:00 uur Michael Smith – Adrian Lewis

Wordt de Grand Slam of Darts van 2015 de definitieve doorbrak van Michael Smith? Het zou een bijzondere ommekeer zijn met exact een jaar geleden. Toen beleefde Bully Boy voorlopig zijn grootste dieptepunt, met name op mentaal vlak. Dat Smith een natuurtalent is mag duidelijk zijn. De voormalig wereldkampioen bij de jeugd timmert al flink wat jaren aan de weg. In 2011 won hij al op twintigjarige leeftijd zijn eerste toernooi op de ProTour. Vorig jaar kwam daar een European Tour bij en dit seizoen zelfs twee. Doordat er op deze toernooien tegenwoordig 25.000 pond aan prijzengeld klaar ligt is de Engelsman uit St. Helens in één keer doorgevlogen naar plaats acht van de wereld. Zijn prestaties op televisie blijven daar eigenlijk nog ver bij achter. Natuurlijk won hij twee jaar geleden op het wereldkampioenschap van Phil Taylor, de Grand Slam of Darts van vorig jaar was tot dusver wel de enige kwartfinale die hij had overlegd. Daarin ging hij ook nog eens af als een gieter. Ondanks het zeer lange format van best-of-31 legs liet Smith zijn hoofd al na een paar legs hangen. Het zorgde voor een vernietigende nederlaag tegen Taylor: 16-3. Bully Boy kwam uit op slechts 86,45 per beurt. En dat met maar negen pijlen richting een dubbel te hebben gegooid. Het bleek symptomatisch voor Smith. Als het loopt, dan smijt hij alles raak. Zodra het even tegen zit begint hij met zijn hoofd te schudden. Mokkend stampt hij dan rond, zelfs als hij op een grote voorsprong staat. Zo gaf hij vorige maand op de World Grand Prix zomaar nog een 2-0-voorsprong in sets weg tegen Jamie Lewis. Deze week lijkt er een knop te zijn omgegaan bij Smith. In liefst drie partijen wist hij terug te komen van een achterstand en toonde de jongeling veerkracht. Als de scores even niet liepen keek hij wel moeilijk, maar was het verongelijkte er niet. Met opnieuw een best-of-31 legs partij voor de boeg wacht hem dan ook een grote test. In de groepsfase won hij van Adrian Lewis, eveneens na een achterstand. Dat kwam mede doordat Lewis opeens helemaal inzakte. Jackpot slaagt er al tijden niet in over langere partijen een stabiel hoog niveau vast te houden. Wanneer hij die klik wel weer vindt is hij gelijk een grote kanshebber op de prijzen. In de tweede ronde was het vuur er wel door wat onenigheid met Peter Wright. Dat werd nog eens aangewakkerd na het ‘danspasje’ van de Schot. Hij struikelde half, maar in de ogen van Lewis was het een ‘bewussie’. Lewis strafte het af en won. Gezien de status is Lewis wel de favoriet, maar in onderlinge duels staat Smith op een 6-3-voorsprong.

21:45 uur Michael van Gerwen – Kim Huybrechts

Het is voor Michael van Gerwen en Kim Huybrechts een herhaling van zetten. Vorig jaar stonden de twee ook tegenover elkaar in de groepsfase, ook toen won Van Gerwen. De kwartfinale werd een heel ander verhaal. Huybrechts was niet te houden met twaalf 180’ers en werkelijk iedere finish die hij voor zijn neus kreeg poetste The Hurricane weg. Als klapstuk kwam er nog een negendarter bovenop om met een gemiddelde van 104,83 te winnen met 16-10. De Belg zou vanavond dit huzarenstukje graag willen herhalen. Hij gaf deze week al aan dat minimaal zo goed moeten te spelen als twaalf maanden geleden. De vorm van Mighty Mike in vergelijking met de vorige Grand Slam of Darts is namelijk duidelijk beter. Tot dusver heeft hij niets heel gelaten van zijn tegenstanders. Steve Beaton ging er in de tweede ronde keihard vanaf en mocht blij zijn dat hij (ondanks 99,56) nog twee legs kon pakken. Van Gerwen overlegde namelijk 109,18 per beurt. Huybrechts had een stuk meer problemen met Martin Adams. De zaal in Wolverhamton koos volledig partij voor Wolfie, toch gooide Huybrechts zich daar lange tijd doorheen. In de slotfase kon de Belg een break voorsprong echter niet vasthouden en kwam er een allesbeslissende leg. Daarin hield hij zijn hoofd koel en maakte het af met een klinische 13-darter. De onderlinge balans spreekt in het voordeel van Van Gerwen, al is dat met 12-8 niet ruim. Op televisie is het 6-2.

Programma, uitslagen en statistieken Grand Slam of Darts 2015

Delen: