full screen background image

Grand Slam of Darts 2015: Voorbeschouwing Dag 9 – Finaledag

Met twee Nederlanders bij de laatste vier gaat de slotdag van de Grand Slam of Darts worden. Phil Taylor is titelverdediger, Raymond van Barneveld oud-winnaar, Michael van Gerwen de man in een krankzinnige vorm en Michael Smith als absolute uitdager. Zondagmiddag zijn de halve finales Barney – Taylor en Van Gerwen – Smith, de finale is zondagavond.

Raymond van Barneveld

Groep E: Andy Boulton 5-0 (98,99, 41,67%)
Groep E: Gary Anderson 3-5 (105,93, 42,86%)
Groep E: Larry Butler 5-3 (95,26, 38,46%)
Ronde Twee: James Wade 10-7 (96,96, 47,62%)
Kwartfinale: Mark Webster 16-12 (95,37, 53,55%)

Het harde werken van de afgelopen maanden kwam er deze week uit bij Raymond van Barneveld. Barney leek na de desastreus verlopen World Matchplay zover af te glijden dat hij moet vrezen om diverse televisietoernooien te missen. Hij ging alle Euro Tour-kwalificaties af en plaatste zich overal. Daar kwam vervolgens nog een finale op een Players Championship bovenop en alle toernooien voor de rest van 2015 waren binnen. Eenmaal op het podium verliep het niet goed. Op de World Grand Prix (Adrian Lewis 2-0 in sets) en het European Darts Championship (Jelle Klaasen (6-4 in legs) ging hij gelijk onderuit. Met name tegen Klaasen liet Van Barneveld wel zeer goed spel zien. Dat zette hij deze week door. De groepsfase kwam hij door dankzij sterke finishes tegen Larry Butler en een bizarre ommekeer tegen James Wade. The Machine vergat weg te lopen in de eerste fase en miste een dart voor 4-8. Van Barneveld ging vanaf moment vertragen en extra tijd nemen voor iedere beurt. Wade raakte geïrriteerd, begon erg veel dubbels te missen en pakte geen leg meer. In de kwartfinale gooide Barney finish na finish raak tegen Mark Webster. De Welshman kwam nog wel terug van 13-8 naar 13-8, op dat moment wist de Nederlander toch het verschil te maken met een 60- en 124-finish. Dat rondde hij af met een 11-darter. De gemiddeldes zijn deze week dan misschien wel niet indrukwekkend van de Nederlander, met name op de finishes is hij dodelijk. Zorgwekkend is wel dat hij na zijn gewonnen kwartfinale aan gaf moeite te hebben met zijn concentratie. De lengte van de partij hakte er bij hem in. Om zondag te winnen zal hij twee keer scherp moeten zijn en scorend mogelijk ook iets meer triples gooien. Zeker als Taylor zondagmiddag zijn spel uit de kwartfinale weet te herhalen.

Phil Taylor

Groep H: Martin Phillips 5-0 (102,95, 71,43%)
Groep H: Robbie Green 5-2 (108,42, 55,56%)
Groep H: Rowby John Rodriguez 5-1 (94,19, 38,46%)
Ronde Twee: Terry Jenkins 10-6 (91,67, 41,67%)
Kwartfinale: Robert Thornton 16-7 (104,18, 76,19%)

Phil Taylor heeft een duidelijk doel vandaag. The Power bezit namelijk nog maar één grote titel, de Grand Slam of Darts. Gaat hij er vandaag niet met de beker vandoor, dan heeft de zestienvoudig wereldkampioen geen enkele major in zijn bezit. In vijf van zijn drie partijen liet hij deze week zien dat de topvorm er zeker nog is, in de andere twee zakte het heel ver weg. Taylor blijkt vooral in het begin van partijen kwetsbaar te zijn. Gaat het op dat moment niet zoals hij wil, dan weet hij momenteel moeilijk bij te schakelen. Zowel zijn laatste groepsduel als de tweede ronde was ver onder de maat. Dat hij beide duels wel won was vooral te danken aan de tegenstand. Rowby John Rodriguez miste erg veel dubbels, terwijl Terry Jenkins een 4-0-voorsprong zomaar uit handen gaf. The Bull leek bijna verschrikt van het zwakke spel van Taylor, die alsnog wist te winnen met 10-6 en een gemiddelde van slechts 91,67 per beurt. Hoe anders was dat vrijdagavond. Vanaf de eerste leg had The Power de controle tegen Robert Thornton en het was wachten tot hij weg zou denderen. Dat gebeurde uiteindelijk door 16 van de 21 pogingen naar een dubbel raak te gooien. Dit terwijl juist de dubbels het afgelopen jaar regelmatig het probleem was. Wanneer Taylor in absolute topvorm is, dan is het voor hem altijd geen enkel probleem geweest om twee lange partijen op een dag te spelen. Het is de grote vraag of zondag zo’n dag is voor The Power. Op het podium in Wolverhampton verloor hij tot dusver pas twee keer in de knock-outfase. Dat gebeurde tegen zowel Steve Beaton als Michael van Gerwen. De Nederlander is mogelijk zijn opponent in de finale.

Michael Smith

Groep C: Wayne Jones 5-3 (94,77, 38,46%)
Groep C: Adrian Lewis 5-3 (95,88, 62,50%)
Groep C: Andy Fordham 5-2 (92,36, 62,50%)
Ronde Twee: Dave Chisnall 10-7 (104,59, 30,30%)
Kwartfinale: Adrian Lewis 16-11 (98,03, 34,78%)

Voor Michael Smith lijkt de Grand Slam of Darts zijn definitieve doorbraak te betekenen. Al jaren wordt hij genoemd als een toekomstig wereldkampioen. Op de vloer en op de European Tour heeft Bully Boy de laatste jaren ook laten zien dat hij tot heel veel in staat is. Met name dit jaar was hij op de EuroTour uitmuntend met uiteindelijk twee titels. Dat bracht hem naar de top acht van de wereld, een ander verhaal was het op de televisietoernooien. Vorig jaar haalde hij ook in Wolverhampton de kwartfinale, maar dat was tot deze week wel zijn enige kwartfinale op een groot toernooi. Wat op de Grand Slam ditmaal echt opvallend is, is dat Smith mentaal heel anders op het podium staat. In drie partijen heeft hij achterstanden weten weg te werken en daarnaast valt hij totaal niet in de negativiteit. Vorige maand gaf hij nog zomaar een 2-0-voorsprong in sets weg tegen Jamie Lewis, doordat het even niet ging zoals de Engelsman graag ziet. Zeker met zijn zeges op Dave Chisnall en Adrian Lewis heeft hij zich kandidaat gesteld om komend jaar deel te nemen aan de Premier League Darts. Om ook de finale te bereiken in Wolverhampton zal het vermoedelijk nog wel een stapje beter moeten. Ook tijdens zijn beste partij tegen Chisnall was het op de dubbels nog wel erg slordig (30%). Over het lange format van best of 31 legs hield hij het ook niet vol om boven de 100 per beurt te gooien. Dat zal wel nodig zijn om Michael van Gerwen pijn te doen.

Michael van Gerwen

Groep A: Mark Oosterhuis 5-0 (102,95, 50,00%)
Groep A: Kim Huybrechts 5-1 (106,23, 71,43%)
Groep A: Steve West 5-3 (105,38, 31,25%)
Ronde Twee: Steve Beaton 10-2 (109,18, 52,63%)
Kwartfinale: Kim Huybrechts 16-4 (111,05, 61,54%)

Als er iemand deze week met een missie bezig is dan is het wel Michael van Gerwen. Het begint sinds de knock-outfase zelfs op een strafexpeditie te lijken, met name voor zijn tegenstanders. De Grand Slam of Darts is de enige grote major die Van Gerwen nog niet op zijn erelijst heeft staan, daar moet wat hem betreft deze week verandering in komen in Wolverhampton. De groepsfase bleek een peulenschilletje, waarop de turbo echt werd aangezet. Steve Beaton werd al volkomen overlopen met 10-2 en een gemiddelde van 109,18 per beurt. In de kwartfinale had hij vervolgens wat recht te zetten tegen Kim Huybrechts. De Belg won vorig jaar in de kwartfinale van de Grand Slam van Mighty Mike. Die nederlaag dreunde nog wel even na bij de Nederlander en met name door het verbale geweld dat volgde was hij erop gebrand om revanche te nemen. Dat deed hij niet bepaald zachtzinnig. De eerste sessie raffelde MvG af met een gemiddelde van 122 per beurt en de enige leg die Huybrechts pakte deed hij met een 141-finish. Het was een doekje voor het bloeden, want de Nederlander ging met een krankzinnig niveau verder. Uiteindelijk werd het 16-4 met een gemiddelde van 111,05 per beurt. De dubbels waren ook nog eens uitmuntend met 61,54%. In deze vorm kan niemand Van Gerwen afstoppen, de grootste vraag is dan ook of hij dit niveau zondag nogmaals kan laten zien. En dat moet hij dan dus ook nog eens twee keer op één dag doen.

Programma, uitslagen en statistieken Grand Slam of Darts 2015

Delen: