Connect with us

Grand Slam of Darts

Whitlock en Wilson vliegen eruit op Grand Slam

Simon Whitlock heeft zijn goede vorm van de afgelopen periode niet weten door te trekken. De Australiër verloor van Jeff Smith en is uitgeschakeld op de Grand Slam of Darts. Dat kon ook gezegd worden van James Wilson, die een 4-1-voorsprong uit handen gaf tegen Jamie Hughes. Robert Thornton won op tactische wijze een nine dart shoot-out.

James Wade – Dave Chisnall (G) 3-5

Met Wade al in de tweede ronde en Chisnall verrassend uitgeschakeld stond er weinig druk op beide darters. Wade kon echter wel invloed uitoefenen op wie hij als tegenstander zou krijgen, want de winnaar van de groep ontmoet Dobey en de nummer twee Van de Pas. The Machine opende sterk voor 1-0, waarop Chisnall terugsloeg met een 96-finish en zijn eerste 180’er. Hij kreeg twee pijlen voor de break, maar net zoals de afgelopen dagen bleek daar het grote probleem. Chizzy miste en Wade profiteerde. De 107-finish viel wel voor de darter uit St. Helens, voor Wade met een 78-finish op 3-2 kwam. De linkshander kreeg daarna in twee legs telkens twee pijlen om op matchpoint te komen. Hij miste telkens en werd door een 88-finish gebroken. De kans om terug te breken kwam er vanaf 60, om opnieuw niet toe te slaan. Zo werd het 3-5.

Peter Wright – Ted Evetts (C) 5-3

Wright speelt op de toppen van zijn kunnen en won dit weekend dan ook fluitend van Jeff Smith en Simon Whitlock. Ook tegen debutant Ted Evetts begon de Schot uitmuntend met een 116-finish, voor Evetts met een 180’er terugbrak. Wright liep wel naar 3-1, voor Super Ted er ook een 121-finish uit wist te persen. Met een grote lach op zijn gezicht gooide Evetts er vijf keer triple-20 achteraan en maakte 3-3. Er kwam nog een 180’er achteraan, toch werd hij gebroken door een solide Wright. De Schot maakte het ook af via dubbel-8.

Dimitri Van den Bergh – Scott Waites (B) 5-4

In groep B is het flink punten tellen, want iedereen kon op voorhand nog door. Met een 11-darter wist Waites gelijk te breken en met een 82-finish voor 0-2 te tekenen. De Lakeside-kampioen drukte alleen niet door en in de zesde leg kwam Van den Bergh terug met een 180’er en een 78-finish tot 3-3. Met een 68-finish hield hij ook zijn eigen leg en in de beslissende negende leg klaarde hij de klus via dubbel-18 nadat Waites bulls-eye miste. Zodoende heeft Van den Bergh vier punten, maar is afhankelijk van het duel tussen Thornton en Price of hij door gaat.

Robert Thornton – Gerwyn Price (B) 3-5

Het rekenen kon pas echt beginnen in deze partij, waarbij Thornton dan wel met twee zeges aan de avond begon maar iedere leg had nodig had. Hij kwam op een 0-2-achterstand nadat hij zich vergooide vanaf 66, om terug te knokken naar 2-2. Price pakte met een 180’er een nieuwe break, om tops voor de 80-finish te missen. The Thorn stapte genadeloos in met een 120-finish, waarna de Schot in zijn eigen leg het liet liggen vanaf 60. Price brak opnieuw en speelde een sterke slotleg. Hij maakte wel een fout vanaf 95 en kwam zo uit op 31. Russ Bray riep echter 41 om en via dubbel-10 pakte Price de winst. Zo is de Welshman door en moeten Thornton en Van den Bergh terugkomen voor een nine dart shoot-out.

James Wilson – Jamie Hughes (G) 4-5

Door de nederlaag van James Wade was voor beide darters de groepswinst voor het grijpen. Hughes opende gelijk met een 180’er, maar drie scores onder de 100 zorgden ervoor dat Wilson met een 112-finish toch de openingsleg kon pakken. Hughes opende ook het tweede bedrijf met een maximale score, om opnieuw scorend totaal stil te vallen. De BDO’er kwam wel terug met een 68-finish en mocht de vierde leg zelf beginnen. Daarin miste hij een volle beurt vanaf 32 en vanaf dat moment leek Wilson gevlogen. De voormalig nummer één van de BDO maakte er via dubbel-4 al 4-1 van, om in de volgende legs matchdarts te missen. Hughes kwam helemaal terug tot 4-4 en kreeg als eerste de kans vanaf 108. Dubbel-16 vloog er gelijk in voor 4-5 en de groepswinst.

Simon Whitlock – Jeff Smith (C) 4-5

Smith begon fabelachtig met een 170-finish, om daarna toch op een 2-1-achterstand te worden gezet. Net op tijd schoot de Canadees weer wakker met zijn eerste 180’er van het toernooi, gevolgd door finishes van 90 en 74 voor 2-3. Dubbel-18 voor een 110-finish viel niet en daardoor kon Whitlock zich redden door met zijn derde dart dubbel-5 te vinden. Beide darters gooiden in de zevende leg een 180’er om twee pijlen op de dubbels te missen. Smith kwam als eerste terug voor dubbel-9, gevolgd door de 66-finish van The Wizard. Zo kwam er een allesbeslissende leg en daarin gooide Smith 262 punten weg met zes pijlen door een 180’er en een bulls-eye 82-finish.

Nine dart shoot-out: Robert Thornton – Dimitri Van den Bergh

De Belg won de bull en besloot te begonnen. Hij deed dat met 100, gevolgd door 140 van Thornton. Beide darters gooiden een 140-score in de tweede beurt, waar Van den Bergh in de derde beurt bleef steken op 100. Daardoor kon The Thorn rustig tellen. Hij gooide twee keer single-20 en ging met zijn derde dart bewust voor bulls-eye. Single-bull was namelijk voldoende om vijf punten meer te hebben dan de Belg. Daarmee gaat de Schot als laatste door.

Grand Slam of Darts 2016: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over Grand Slam of Darts

Kerst 2018