full screen background image
Michael van Gerwen World Matchplay 2016

Oppermachtige Van Gerwen prolongeert zonder turbo Grand Slam-titel

Michael van Gerwen heeft de titel op de Grand Slam of Darts met veel machtsvertoon weten te prolongeren. In Wolverhampton speelde de Nederlander een finale waar hij zelf zichtbaar ontevreden over was. Toch was het voldoende om James Wade aan de kant te zetten. Daarmee is hij dit jaar nog altijd ongeslagen op de rankingtoernooien op televisie. Het is zijn 24ste titel van het seizoen, waarmee hij het record van Phil Taylor met nog twee toernooien voor de boeg heeft weten te evenaren. En tenslotte krijgt hij voor de titel ook nog eens 100.000 pond overgeschreven.

Hele vreemde openingsfase

Van Gerwen was in de halve finale tegen Peter Wright van een andere planeet met uiteindelijk een gemiddelde van 111 per beurt. In de finale begon hij een stuk minder scherp. Na een 14-darter voor 1-1 had Wade het initiatief. Met een 112-finish werd het 1-3 en in de vijfde en zesde leg kreeg de Engelsman pijlen om echt een gat te maken. Dat liet hij na en met een 104-finish van Mighty Mike was het pardoes 3-3. Die tik kwam blijkbaar hard aan bij Wade, want met een 18-darter kon de Nederlander breken, om een 180’er te vuren voor 5-3. Het werd ook 6-3 voor Van Gerwen een volle beurt op de dubbels miste. Wade kon zodoende wakker schieten met een 82-finish om de achterstand toch dragelijk te houden (6-4).

Turbo en met name finishes worden toch gevonden

Met een 180’er wist Wade het verschil terug te brengen tot één leg, maar vanaf dat moment kwam toch eindelijk de verwachte versnelling van Mighty Mike. Zijn eigen leg was klaar in 13 pijlen, gevolgd door een 11-darter voor de break. Finishes van 70 en bulls-eye 127 brachten hem verschil zelfs al naar 10-5. Er kwam een elfde leg bij, gevolgd door een 76-finish van Wade. De linkshander uit Aldershot brak dankzij een 180’er en tops leverde hem ook de eigen leg op (11-8). Druk zetten in de twintigste leg lukte alleen niet, want Van Gerwen wist met een 180’er en een 136-finish het verschil weer naar vier legs te tillen. Daarop bleek Wade geknakt. Met een 94-finish en een 180’er was het alweer 14-8. Dubbel-8 bracht Van Gerwen op matchpoint en een volgende 180’er bracht hem vanaf 56 de titel.

Grand Slam of Darts 2016: Uitslagen, statistieken en programma

Delen: