full screen background image

VAN GERWEN KLOPT TAYLOR VOOR ULTIEME ERELIJST EN GRAND SLAM-TITEL

Michael van Gerwen heeft zijn erelijst compleet gemaakt. De Grand Slam of Darts ontbrak nog en daar heeft Mighty Mike in Wolverhampton verandering in gebracht. In een moeizaam duel won Van Gerwen op karakter van Phil Taylor met 16-13. Hierdoor heeft Taylor geen enkele grote prijs meer in bezit. In de eerste tien legs was Van Gerwen eigenlijk onherkenbaar. De gehele week gooide hij een bizar niveau, maar de spanning van de finale had hem toch gegrepen. Taylor liep uit naar 3-7 en had kansen op meer. The Power verslapte daarna iets en Mighty Mike beukte er zes legs op rij in. Vanaf dat moment hield hij steeds een kleine voorsprong vast, maar kon ook niet weglopen. Zijn eigen legs ware echter sterk genoeg om de titel te pakken met 16-13.

Van Gerwen onherkenbaar

Van Gerwen begon totaal onherkenbaar aan de wedstrijd. Zijn toernooigemiddelde lag dik boven de 100 per beurt, in de eindstrijd kon hij na vjif legs niet verder komen dan 85,85 per beurt. Taylor vuurde gelijk weg met 180 en 177 voor de eerste leg, om Van Gerwen in de tweede leg twee darts op de dubbel te zien missen. Met een 81-finish werd het ook 0-3, om Taylor één pijl op dubbel-16 te zien missen voor een 68-finish. Daardoor kon Van Gerwen een leg pakken, waarop Taylor met een 131-finish al op 1-4 kwam. Na de break kwam Mighty Mike wel op stoom. Hij wist zijn gemiddelde snel richting de 100 te werken met drie 180’ers. Taylor en Van Gerwen vuurden allebei een 11-darter, voor de Nederlander de pauze in kon gaan met 46. Hij miste echter vijf pijlen op de dubbels en met een 106-finish was het 3-7.

De partij draait helemaal om

Waar Taylor de genadeklap al leek uit te kunnen delen kantelde de partij volledig. Taylor miste in de derde sessie maar liefst negen pijlen op rij op de dubbels en Van Gerwen profiteerde genadeloos. Met een 105-finish werd het 4-7, om twee legs op rij een 180’er te vinden (6-7). Met een 66-fiish en een 78-finish kwam van Gerwen zelfs voor de eerste keer op voorsprong. Het werd ook 9-7 voor Taylor terugkwam tot 9-9. Met een 180’er en een 121-finish pakte Van Gerwen opnieuw de break. Taylor had dat weer goed kunnen maken, om opnieuw drie dubbels te missen. Hij stond inmiddels op 9 uit 31, om 11 uit 26 van de Nederlander. Daardoor werd het 11-9.

Minimale voorsprong blijft staan

Ook na de volgende break miste Taylor één pijl op tops en kon Van Gerwen een nieuwe break pakken. De strijd was echter nog niet beslist, want Mighty Mike gaf het cadeautje terug (12-10). De nummer één van de wereld sloeg terug met zijn tiende 180’er en stond in de leg van The Power na negen pijlen op 36. De dubbel kon hij opnieuw niet vinden en met een 94-finish was het verschil nog maar één leg. Van Gerwen opende zijn eigen leg wel weer met een maximale score om (13-11), gevolgd door 180’er nummer twaalf. Taylor sloeg echter terug met zijn elfde en een 81-finish voor 13-12. Dubbel-8 bracht Van Gerwen zijn eigen leg, om er vijf keer triple-20 op rij achteraan te gooien. Vanaf 76 viel tops er weer niet in en ook in de herkansing gingen drie pijlen er niet in. Zo kwam Taylor weer tot op één leg, om Van Gerwen met een 180’er te zien openen. Dubbel-16 vloog er ditmaal wel gelijk in en hij kwam op één leg van de titel. Taylor leek daardoor geknakt en Van Gerwen kon weglopen in de leg van The Power. Hij zette zichzelf weg op 170, maar dat was te veel gevraagd. Dubbel-18 was met de tweede dart wel raak voor de titel.

Programma, uitslagen en statistieken Grand Slam of Darts 2015

Delen: