full screen background image
Michael van Gerwen GSOD

Van Gerwen na titanengevecht met Wright in finale Grand Slam

Michael van Gerwen heeft na een krankzinnig goed duel met Peter Wright de finale van de Grand Slam of Darts bereikt. De Nederlander wist vanaf de eerste leg een voorsprong op te bouwen, maar Wright wilde maar niet loslaten. Meerdere keren werkte de Schot een break achterstand weg en dacht op 8-8 voor het eerst op voorsprong te mogen komen. Dat was het moment voor Mighty Mike om nog een hogere turbo aan te zetten en weg te beuken naar de 16-10-zege met 17 keer 180 en 111,17 per beurt.

Wright op de toppen van zijn kunnen

Wright is deze weken in absolute topvorm en de Schot werd dan ook een goede kans gegeven om de ongeslagen status dit seizoen van Van Gerwen op televisie rankingtoernooien te doorbreken. De Nederlander ging dan wel fluitend door het toernooi, zijn cijfers waren nog niet indrukwekkend. Zowel we inmiddels echter gewend zijn van Mighty Mike ging op de finaledag de turbo gelijk aan. Met een 126-finish voor een 12-darter opende hij de partij, gevolgd door de eerste 180’er. In de derde leg miste hij echter twee pijlen voor de 72-finish, waarop Wright ook wakker werd. Hij hield zijn leg en stond na negen pijlen klaar op 36 voor de rebreak. Door een 125-finish van Van Gerwen was het toch 3-1, maar vier missers op de dubbels in de zesde leg bracht de partij in evenwicht: 3-3.

112 per beurt en nog geen marge

Vanaf dat moment was het een waar vuurgevecht, waarbij de 180’ers amper te tellen waren. Van Gerwen wist wel telkens een voorsprong op te bouwen, want met twee 11-darters op rij was het 5-3. Wright sloeg weer terug met legs van 14 en 11, waarna Van Gerwen weer wegvloog naar 7-5 en 8-6. Vanaf 98 miste de Nederlander de kans om het gat echt te maken en opnieuw sloeg Wright terug met een 11-darter voor 8-8. Op het moment dat Wright de kans kreeg om voor het eerst op voorsprong te komen gaf Van Gerwen alweer gas met een 139-finish en een soepele 14-darter. Wright hield zijn eigen leg nadat de Nederlander zowaar dubbel-10 miste voor een 108-finish, om te vervolgen met twee keer 180 p rij. Daarmee had hij er al dertien gegooid, maar de negendarter bleef uit. Met een gemiddelde van 112 per beurt kwam hij wel op 11-9.

Alleen negendarter blijft uit

De marge was dus ondanks de belachelijke cijfers krap, want ook Wright gooide bijna 105 per beurt. Uit de pauze moest hij toch voor het eerst een dubbele break achterstand slikken. Een nieuwe 180’er en een 90-finish gaf Van Gerwen de lucht (13-9), maar opgeven wilde Wright nog niet. Snakebite pakte met een 71-finish zijn eigen leg en kreeg de kans om een rebreak te plaatsen. Voor het eerst in de partij miste hij een echte kans en was Van Gerwen alweer gevlogen. In de leg van de Schot gooide hij namelijk zeven keer triple-20 op rij, om triple-19 tegen het ijzer te gooien. Geïrriteerd zette hij weg naar dubbel-1, om het groene vlakje gelijk te gooien voor een 10-darter. Vanaf 70 maakte Van Gerwen het nog niet af, maar de herkansing was wel raak om met 111,17 per beurt te winnen.

Grand Slam of Darts 2016: Uitslagen, statistieken en programma

Delen: