Connect with us

Pro Tour

Groen haalt finale eerste dag Q-School

Sven Groen heeft net naast een tourkaart gegrepen. Op de eerste dag van Q-School wist de Nederlander de finaleronde te bereiken, alleen daarin ging hij onderuit tegen Jim Brown. In een veld van ruim vierhonderd darters waren veel grote namen vertegenwoordigd, maar de tickets gingen naar vier relatief onbekende spelers. Naast Brown konden ook Prakash Jiwa, Lee Bryant en Stephen Burton juichen.

Groen geeft zichzelf goed vooruitzicht

In Wigan strijden ruim 400 spelers vier dagen lang om 28 tickets voor de Pro Tour. Iedere dag zijn er vier dagwinnaars, de overige twaalf plaatsen worden verdeeld aan de hand van de Q-School Order of Merit. Haal je de finaleronde, dan krijg je namelijk negen punten. Iedere eerdere ronde levert trapsgewijs minder punten op. Groen heeft hierdoor ondanks het verliezen van de finale een goede stap gezet naar een mogelijke tourkaart. Ruim een jaar geleden stond hij als qualifier op het wereldkampioenschap, maar een nederlaag in de voorronde kon weinig succes brengen. Groen probeerde daarop een tourkaart te verdienen, dat lukte hem alleen niet. In 2016 speelde hij zowel op de Challenge Tour als de Development Tour, met uiteindelijk drie kwartfinales. Een directe tourkaart lukte nu dus net niet door de nederlaag tegen Jim Brown. De Schot is een grote onbekende, met tot dusver amper internationale resultaten. Hij versloeg nu onder meer Mick Todd en Kirk Shepherd.

Totaal geen internationale ervaring

Van de vier dagwinnaars heeft Jiwa al veel ervaring op de Pro Tour. De Engelsman met Indiase achtergrond heeft al vier jaar op de tour gespeeld en verloor dit najaar zijn kaart. Deze heeft Jiwa razendsnel terug door zeges op Davyd Venken, Jim Walker, Steve Douglas en in de finale op Steve Lennon. Lee Bryant heeft het in 2013 al eens geprobeerd op Q-School, maar kwam toen niet in de buurt van een ticket. De Engelsman speelde vervolgens weinig internationale toernooien en de enige uitschieter was afgelopen zomer met een plaats bij de laatste-16 op de BDO Gold Cup. Nu viel alles op zijn plaats door onder meer Michael Mansell te vegen met 5-0, Mareno Michels in een beslissende leg te verslaan en dat was ook het geval in de finale tegen Ritchie Edhouse. Stephen Burton was in de finale verrassend te sterk voor veteraan Steve Hine. Ook deze Engelsman heeft bijna geen enkele internationale ervaring en klopte op weg naar zijn tourkaart de Japanner Keita Ono, de Let Madars Razma, Arjan Konterman en Darren Johnson. Konterman was na Groen de beste Nederlander met een plaats in de vijfde van in totaal zeven rondes.

Delen:

Meer over Pro Tour