Connect with us

World Grand Prix

Gurney wint op Grand Prix zijn eerste majortitel met een smetje

Daryl Gurney heeft zijn allereerste major weten te pakken, want de Noord-Ier won in een thriller de finale van de World Grand Prix van Simon Whitlock. De Australiër kwam op een 3-4-voorsprong in sets, maar verloor alsnog met 5-4. Een smetje was wel het gedrag van de Noord-Ier. Deze week werd hij al per partij theatraler en maakte het nu zelfs zo gek dat de toernooidirecteur hem na een bijna beuk aan Whitlock een officiële waarschuwing gaf. Uiteindelijk hield hij in de laatste set zijn hoofd wel koel.

Superchin heeft de bibbers

Gurney begon het meest scherp aan de partij en leek zijn eigen set eenvoudig te gaan pakken. De druk werd daarna echter pardoes zichtbaar. De Noord-Ier miste negen pijlen en zo gaf hij de set alsnog cadeau. Terug op het podium ramde Superchin er wel gelijk weer een 156-finish in, om ditmaal op een 2-1-voorsprong te komen. Zijn eigen leg gaf hij alleen af door vanaf 92 niet toe te werken naar een dubbel en in de vijfde leg kon hij geen triples vinden. Dat deed Whitlock wel met al zijn vijfde 180’er en zo kwam de Aussie op 0-2 in sets.

Bizar incident met officiële waarschuwing

Met zijn rug al aardig tegen de muur wist Gurney de derde set opnieuw sterk te starten. Ditmaal maakte hij geen fouten meer en kwam terug in de partij. De break in de vierde set was ook direct een feit, voor hij het bijna weer weggaf. Vanaf 50 miste de Noord-Ier de single-18, alleen Whitlock sloeg niet toe door dubbel-18 voor een 110-finish niet te raken. Ondanks een 180’er van Gurney kwam The Wizard wel terug tot 2-1 met een 70-finish, Zijn eigen maximale score kwam in de vierde leg alleen te laat, want Gurney gooide de 95-finish voor 2-2 in sets. Vrij bizar was daarna wel dat Gurney bij het juichen opzichtig tegen Whitlock aanbeukte, niet het eerste incident dit toernooi van de Noord-Ier. Het kwam hem op een officiële waarschuwing te staan van de toernooidirectie.

Eén dart gemist voor vier op rij

Door een 90-finish pakte Whitlock direct de break, alleen Gurney brak terug door een 110-finish. Beide darters pakten vervolgens hun eigen leg, waardoor er weer een vijfde leg aan te pas kwam. Gurney het voortouw, maar begon in het zicht van de haven toch weer te bibberen. Zowel vanaf 113 als 68 kon hij het niet afmaken, alleen Whitlock miste ditmaal een volle beurt vanaf 40. Zo pakte Gurney alsnog de 3-2-voorsprong in sets. De Noord-Ier werd vervolgens opnieuw erg slordig en daardoor kon Whitlock 0-2 komen. Superchin wist wel te breken met een 100-finish en zag daarna The Wizard pas met zijn zevende dart te openen. Hij maakte gelijk waardoor er opnieuw een vijfde leg moest worden gespeeld. Nu opende beide darters wel gelijk met de openingsdubbel, gevolgd door de achtste 180’er van Gurney. Dat gaf hem het initiatief, alleen dubbel-8 voor de set viel niet. Dat gaf Whitlock de kans om met een 98-finish de partij weer helemaal open te gooien: 3-3.

Partij blijft heen en weer vliegen

Opmerkelijk was dat het publiek in Dublin inmiddels de kant koos van Whitlock en niet die van de Noord-Ier. In de derde leg kreeg Superchin een striemend fluitconcert over zich heen, maar wist de dubbel wel te vinden. Bulls-eye en een 127-finish lukte niet, waardoor Whitlock opnieuw een vijfde leg afdwong. Daarin miste Gurney een volle openingsbeurt, waar The Wizard gelijk toesloeg. Er kwam een 180’er achteraan en daarmee kwam hij op 3-4 in sets. Gurney bleef doorknokken en opende de achtste set met een break. Die gaf hij net zo snel weer af door de openingsdubbel pas met de vierde pijl te vinden en Whitlock counterde met zijn elfde 180’er en een 80-finish. De derde leg snoepte Gurney toch weer af en met een 96-finish dwong de Noord-Ier toch nog een negende set af: 4-4.

The Wizard kan niet meer mee

De beslissende set wist Gurney te openen met een solide leg, waarop Whitlock een volle beurt miste op de openingsdubbel. Superchin vond dubbel-16 wel met zijn eerste dart en pakte het initiatief over. Hij stond dan ook klaar om het uit te gooien, maar Whitlock herpakte zich met een bulls-eye 112-finish. De openingsdubbel was alleen opnieuw een probleem, want de zesde dart viel pas in de dubbel-19. Scoren was geen probleem, er kwam namelijk gelijk een 177-score achteraan. Dat kwam te laat, want Gurney kwam op matchpoint met zijn 112-finish. Whitlock opende zijn eigen leg nu wel vlot, alleen bleven daarna de triples uit. Daardoor kon Gurney op dubble-10 met zijn vierde matchdart het afmaken.

Delen:

Meer over World Grand Prix