Connect with us

Challenge Tour

Halve finales Van Peer en Meeuwisse; Portela wint eerste Challenge Tour

Berry van Peer Darts PDC 2017

Tijdens het eerste weekend van de Challenge Tour hebben Berry van Peer en Yordi Meeuwisse allebei een halve finale weten te bereiken. Op de vier toernooien was er één zeer opvallende winnaar, namelijk Diogo Portela. De Braziliaan pakte hiermee zijn eerste PDC-titel.

Goede start dit jaar belangrijk

Van Peer en Meeuwisse verloren een week geleden hun tourkaart en moeten daardoor herstarten in de Challenge Tour. Hier liggen wel kansen om gelijk weer op de Pro Tour te spelen. Werden de lege plaatsen op Players Championships de afgelopen jaren ingevuld via de Q-School Order of Merit, dit jaar wordt er gekeken naar de Challenge Tour Order of Merit. Een goede start in Wigan was dan ook van belang. Van Peer kende die goede start met direct een halve finale in het openingstoernooi. Daarin verloor hij alleen met 5-3 van Simon Preston. De ervaren Engelsman pakte daarna ook de titel tegen zijn zeer jonge landgenoot Jarred Cole. De pas zeventienjarige Cole – bijnaam King of the Castle – won afgelopen jaar veel op de Junior Darts Tour en laat het nu gelijk zien bij de grote mannen. Van Peer zette zijn halve finale geen kracht bij, want het vervolg was drie keer een vroege uitschakeling.

Drie keer een nulscore

Meeuwisse deed het andersom. Hij kende drie matige toernooien, om af te sluiten met een halve finale. Ook hij verloor in de halve finale van de toernooiwinnaar. De Ier Jason Cullen was met 5-3 te sterk en versloeg daarna Cameron Menzies in een beslissende leg (5-4). De andere drie Nederlanders in Wigan waren Carlo van Peer, Michael Plooy en Arjan Konterman. Zij slaagden er alle drie niet in om ponden mee te pakken. Zodoende staat Meeuwisse na het eerste weekend vijftiende op de Order of Merit en Van Peer op plaats 19. Dit lijkt nog niet voldoende om uitnodigingen te krijgen voor de Players Championships.

Portela maakt zijn verwachtingen waar

Voor Diogo Portela was het een zware week. De Braziliaan was op de European Q-School, die hij verkoos boven de Britse, de eerste speler die misgreep naast een tourkaart. Hij kwam één punt tekort en dat was op de slotdag letterlijk één partij te vroeg verliezen. De Braziliaan wist dat knap van zich af te zetten en won het tweede toernooi op de Challenge Tour. Hij is daarmee de eerste Zuid-Amerikaanse speler die een PDC-toernooi wint en met een kwartfinale in het derde toernooi erbij staat hij tweede op de Order of Merit. Voor hem lijken uitnodigingen wel in het verschiet. Het derde toernooi van de Challenge Tour werd gewonnen door Martin Atkins uit Wigan, niet te verwarren met de Atkins die jarenlang bij de BDO op Lakeside speelde.

BDO-overstappers komen voorzichtig bovendrijven

Van de overstappers van de BDO wist alleen Danny Noppert een tourkaart te veroveren. Met name de Britse spelers lieten het flink afweten en moesten dan ook aan de slag op Q-School. Menzies haalde zoals gezegd een finale en de Schot staat nu zevende op de ranglijst. Tony O’Shea liet ook aardige dingen zien met een halve finale. Minder voortvarend gaat het met Jeff Smith, Jamie Hughes en Darryl Fitton. Zij verzamelden tot dusver slechts 400, 400 en 100 pond, waarmee ze nog ver buiten de topplaatsen staan.

Top-20 Challenge Tour Order of Merit na 4 toernooien

Plaats Naam Ponden
1. Simon Preston (Eng) 2.400
2. Diogo Portela (Bra) 2.350
3. Michael Barnard (Eng) 2.300
4. Martin Atkins (Eng) 2.250
5. Jason Cullen (Ier) 2.000
6. Jarred Cole (Eng) 1.400
7. Cameron Menzies (Sch) 1.300
8. Mark Frost (Eng) 900
9. Steven Kirby (Eng) 850
10. Peter Mitchell (Eng) 800
11. Ben Burton (Eng) 750
12. Colin Osborne (Eng) 650
13. Tony O’Shea (Eng) 600
14. Jason Lowe (Eng) 600
15. Yordi Meeuwisse (Ned) 550
16. Stuart Kellett (Eng) 500
17. Rhys Griffin (Wal) 500
18. Martin Lukeman (Eng) 500
19. Berry van Peer (Ned) 500
20. Matt Padgett (Eng) 450

 

Delen:

Meer over Challenge Tour