Connect with us

Pro Tour

Hamilton neemt tijdelijk afscheid: “Maar het is nog niet voorbij”

Andy Hamilton heeft besloten om in 2018 niet verder te gaan bij de PDC. De voormalig WK-finalist is de laatste jaren hard afgezakt en verloor afgelopen najaar zijn tourkaart. In januari had hij dan ook naar Q-School moeten gaan, maar The Hammer heeft besloten er een jaar tussenuit te gaan. Misschien zien we hem wel op Lakeside.

The Hammer: Mijn carrière is nog niet voorbij

Hamilton heeft een verklaring laten rondgaan om zijn beslissing toe te lichten. Hij viel in het najaar uit de top-64 van de wereld en kon op de PDPA Qualifier ook geen ticket meer bij elkaar gooien voor het wereldkampioenschap, het had zijn laatste redmiddel kunnen zijn. “Dat ik niet naar Q-School ga wil niet zeggen dat mijn carrière voorbij is. Ik moet eerst echter weer in perfecte staat zijn om de strijd aan te gaan. Q-School voelt op dit moment te vroeg en mijn zelfvertrouwen heeft vooral een grote tik gehad.”

Van WK-finalist naar 70 gemiddeld

Drie keer stond Hamilton in een finale van een groot toernooi. Het wereldkampioenschap van 2012 is daarbij uiteraard het hoogtepunt, hij verloor daarin van Adrian Lewis. Een jaar later haalde The Hammer ook de finale van de UK Open en in 2007 stond hij al in de eindstrijd van de Grand Slam of Darts. In beide gevallen verloor hij van Phil Taylor. Hamilton haalde plaats vijf van de wereldranglijst en speelde in de Premier League. Met name in 2012, 2013 en 2014 was hij ijzersterk. Op nagenoeg ieder tv-toernooi haalde hij toen minimaal de kwartfinale en hield die reeks een jaar vast. Het leek erop dat het vele spelen hem uiteindelijk had leeg geperst. De prestaties werden snel minder en hij verdween van het toneel. Ondertussen veranderde ook zijn privésituatie, voel The Hammer flink af en was mentaal niet meer in staat om zijn zo karakteristieke focus vast te houden. Dit jaar bereikte Hamilton een dieptepunt op de European Tour, want hij gooide een gemiddelde van slechts 70,97 tegen Brendan Dolan.

Over een jaar mogelijk terug

“Mijn privéleven heeft de laatste jaren de overhand gehad en dit heeft mijn carrière niet geholpen.” Hamilton noemt daarbij zelf depressie en angst. “Maar ik wil deze zaken privé houden, maar er wel bij aangeven dat mijn gezondheid en mijn carrière in een herstelfase zit. In 2018 ga ik terug naar de basis. Ik ga meer trainen en in de lokale competities spelen. Ik wil terugkeren naar mijn oude niveau en daarvoor zal ik ook een aantal BDO-toernooien gaan spelen. Ook ga ik op de Pub Qualifiers spelen om me te plaatsen voor de UK Open.”

Delen:

Meer over Pro Tour