Connect with us

Grand Slam of Darts

Het is dringen voor de Premier League Darts 2019

Premier League Darts line-up 2018

Met nog drie grote toernooien voor de boeg valt het woord Premier League Darts steeds vaker. Was het vorig jaar speuren naar spelers om de tien plaatsen in te vullen, voor de editie van 2019 lijkt bijna alles al te zijn ingevuld. Het is dan ook dringen voor een plek en Raymond van Barneveld kan daar wel eens de dupe van worden.

Top-4 en toernooiwinnaars zijn zeker

De top-4 van de wereldranglijst wordt ieder jaar automatisch uitgenodigd voor de Premier League Darts. Daarnaast worden winnaars van de grote televisietoernooien ook altijd geïnviteerd, zeker als je er twee weet te winnen. Zodoende kun je nu al met zekerheid stellen dat Michael van Gerwen, Peter Wright, Rob Cross, Gary Anderson en James Wade worden uitgenodigd. De eerste drie staan in na het wereldkampioenschap hoe dan ook in de top-4. Anderson kan hieruit vallen, maar heeft net zoals Wade dit jaar al twee grote titels gewonnen.

Vier namen lijken terug te keren

Met het hoge prijzengeld dat op het WK te verdienen valt zou iedere speler die wereldkampioen wordt van buiten de huidige top-4 gelijk bij dit kwartet komen te staan. Zo niet, dan is Daryl Gurney degene die Anderson het eerst zal vervangen. De Noord-Ier heeft een zeer wisselvallig jaar achter de rug en mist de Grand Slam of Darts, maar is wel een garantie voor 180’ers. Met redelijke prestaties op de Players Championship Finals en het WK zal hij een tweede jaar Premier League krijgen. Zo ligt het op dit moment ook in de lijn der verwachting dat we Mensur Suljovic, Simon Whitlock en Michael Smith terug gaan zien. Suljovic stond in de finale van de World Matchplay, Whitlock in de finale van het EK en Smith in de finale van de Premier League én World Series Finals. In de rest van het seizoen presteerde het drietal solide en zonder extreem vrije val in de komende maand zullen ze weer van de partij zijn.

Strijden om één ticket?

Daarmee zijn negen darters eigenlijk zo goed als zeker van deelname en is het nog strijden om één en in een utopisch geval twee tickets. Op naam is Raymond van Barneveld de meest logische speler om deze in te gaan vullen, maar is dat nog realistisch? Kijk je sec naar de prestaties in 2018 is een uitnodiging alleen realistisch bij goede prestaties op de aankomende Grand Slam of Darts en wereldkampioenschap. Afgelopen weekend liet Barney tegen Michael van Gerwen nog maar eens zien dat hij het wel kan, maar die momenten zijn te sporadisch geweest. Daar komt bij dat de kans zeer aannemelijk is dat Van Barneveld uit de top-16 van de wereld gaat vallen. De vraag is dan aanspraak maakt op en plaats én of je het zelf moet willen. Het spelen van de Premier League zorgt ervoor dat je niet alle Pro Tour-events kunt aflopen. Wil Van Barneveld zich voor de rest van het jaar plaatsen voor de grote tv-toernooien zoals de World Matchplay en World Grand Prix, dan zal hij dat wel moeten. Zo niet rest hem alleen nog invitatietoernooien, mogelijk de Grand Slam of Darts en het wereldkampioenschap.

Price en Cullen blijven stappen zetten

Het nadeel voor Van Barneveld is ook dat er alternatieven op de deur kloppen. Gerwyn Price kon het dit jaar niet bolwerken in de League, maar heeft zich inmiddels goed herpakt. Dit najaar won hij zijn eerste European Tour, stond in de kwartfinales van de Grand Prix en het EK om ook de halve finale van de World Series Finals te bereiken. The Iceman ruikt de top-10 van de wereld en lijkt echt weer een grote stap vooruit te hebben gezet in zijn spel. Daar komt bij dat zijn bravoure past in de League. Joe Cullen klopt ook steeds vaker op de deur. Hij stond in de kwartfinale van de World Matchplay en halve finale van het EK. In beide partijen miste Rockstar ook nog eens matchdarts. De Engelsman is op de European Tour in uitmuntende vorm en het is wachten op een definitieve doorbraak. Het pijnpunt van Cullen blijft alleen dat er een groot verschil zit tussen zijn A-game en zijn B-game, een voordeel kan weer zijn dat de PDC eigenlijk ieder jaar een nieuw gezicht wil presenteren. Wade is dan wel terug van weggeweest, maar Cullen zou echt een frisse verschijning zijn. Dave Chisnall staat daarnaast nog in de top-10 en laat voorzichtig weer tekenen van zijn oude niveau zien. Hij heeft alleen wel nog een echte uitschieter nodig. Dat geldt ook voor Adrian Lewis, die net zoals Chisnall de Grand Slam niet heeft gehaald. Voor jongeren zoals Max Hopp, ondanks goede prestaties in 2018 lijkt het nog gewoon te vroeg.

Kijkend naar prestaties

Een andere lijst waar vorig jaar ook naar is gekeken, is het verdiende prijzengeld in het huidige kalenderjaar. Slechts één speler uit de top-10 van verdiende prijzengeld over 2017 werd toen niet uitgenodigd, het ging om Darren Webster. Raymond van Barneveld nam zijn plaats in die net buiten de top-10 stond. Zoals het nu staat lijkt Ian White de speler te worden die dan wel in de top-10 staat, maar buiten de boot gaat vallen. Simpelweg omdat hij ook dit najaar zodra er een tv-camera zoomt niets meer presteert. Ter idee van het seizoen van Barney: hij staat op plaats 50 als het gaat om verdiend prijzengeld in 2018.

Delen:

Meer over Grand Slam of Darts