Connect with us

World Grand Prix

IMPONERENDE VAN GERWEN BLAAST ANDERSON OMVER VOOR GRAND PRIX-TITEL

Michael van Gerwen World Grand Prix Darts

Michael van Gerwen heeft op imponerende wijze voor de derde keer de World Grand Prix gewonnen. De Nederlander was in het Ierse Dublin al de beste in 2012 en 2014, dit jaar stond er geen maat op de nummer één van de wereld. In de finale werd Gary Anderson vanaf de eerste leg volledig weggeblazen en had de tweevoudig wereldkampioen geluk dat hij überhaupt nog twee sets kon pakken. Richting het slot zakten de astronomische cijfers van Van Gerwen wel naar ‘normale’ cijfers, maar toen het echt nodig was ging de turbo weer aan voor de zege met een 160-finish en een gemiddelde van 100,29 per beurt.

Waanzinnig niveau is Anderson te machtig

Van Gerwen begon een stuk scherper aan de partij dan Anderson. De Nederlander ramde er gelijke en 180’er in om zijn eigen leg met een 15-darter te houden, waarop de Schot zijn eigen leg pas met de vijfde dart wist te openen. Mighty Mike was toen al gevlogen met scores van 117, 140 en 134, om zijn eigen leg alweer af te raffelen in veertien darts met een 86-finish voor de winst van de eerste set. Aan het begin van de tweede set miste Van Gerwen twee pijlen om gelijk weer te breken en hij liet daarna zien dat dit een foutje was. Zijn eigen leg spuwde hij in elf darts weg, om te breken met een 101-finish. Anderson stond al zwaar onder druk en begon steeds meer openingsdubbels te missen. Van Gerwen was zo gefocust dat hij niet eens tijd had om te brullen en zijn vuist in de lucht te steken bij een goede score. Hij beukte maar door om ook de tweede set te pakken (2-0), met een gemiddelde van 108,22 per beurt. Anderson stond pas op 81,98.

Volledige veegpartij voorkomen

In de derde set kwam de Schot een stuk beter uit de startblokken en hij wist een break te pakken met een 12-darter. De wereldkampioen kreeg alleen gelijk twee keiharde legs met finishes van 96 en 98 om zijn oren van de nummer één van de wereld. Ook in de vierde leg liep Van Gerwen weg en kwam al op een 3-0-voorsprong. Een totale veegpartij leek even aanstaande, maar dat liet Anderson zich niet gebeuren. In de vierde set begon hij scherp en brak met een 12-darter. In zijn eigen leg volgde nog een 180’er en met een 75-finish – terwijl Mighty Mike op 40 stond te wachten – pakte hij de vierde set: 3-1. De gemiddeldes lagen nog wel erg ver uit elkaar: 108,9 om 94,99.

Vijfde leg het gat weer vergroot

Van Gerwen pakte de winnende draad in de vijfde set weer op en stond klaar om te breken. Met een 108-finish wist Anderson zijn eigen leg te houden, voor de Nederlander er 2-1 van maakte. De Schot stond zichtbaar onder druk, want hij begon steeds meer pijlen de single-5 en single-1 in te duwen. Daardoor stond Van Gerwen alweer klaar op 36, met Anderson nog op 120. De Schot kon de triple niet vinden, maar de Nederlander sloeg voor de eerste keer deze partij niet toe. Anderson kon zodoende alsnog een vijfde leg afdwingen, om daarin twee volle beurten nodig te hebben om de openingsdubbel te vinden. Zodoende was het alsnog 401 in sets.

Turbo weer aan toen het moest

De absolute turbo was er bij Van Gerwen wel vanaf en daardoor maakte hij kleine schoonheidsfoutjes. Het gaf Anderson kansen en die pakte hij aan met een 108-finish voor de break in de zesde set. Dubbel-10 bracht hem ook de set, terwijl het gemiddelde van Mighty Mike voor het eerst in de partij onder de 100 per beurt dook. Hij miste na een 180’er ook nog eens dubbel-14 voor een 121-finish en werd ook in de zevende set gebroken. Dat gemiddelde werd alweer snel opgeschroefd door te beginnen met 160 en 180, waardoor de break ongedaan werd gemaakt. Anderson miste één pijl op tops om nieuw toe te slaan en zo kwam Van Gerwen op matchpoint. Hij gooide er nog maar eens een 180’er achter aan en maakte het af met een 160-finish.

World Grand Prix 2016: Uitslagen en statistieken

Delen:

Meer over World Grand Prix