Connect with us

Pro Tour

Is darts klaar voor een Ryder Cup-variant?

De PDC World Cup of Darts was opnieuw een groot succes. Misschien stonden de twee topfavorieten wel zoals verwacht in de finale en liepen Nederland en Schotland vrij overtuigend door het toernooi heen. Er viel opnieuw veel te genieten met verrassingen en de duidelijke opkomst van nieuwe landen. Spelen voor je land en de koppelpartijen raken jaarlijks de juiste snaar. Is de PDC dan ook klaar voor een volgende stap?

Een Ryder Cup organiseren?

Paul Nicholson gooit woensdag op Twitter het balletje op en kreeg al snel bijval van onder meer Raymond van Barneveld. Hij heeft het idee al opgeworpen bij Barry Hearn. Een Ryder Cup-variant organiseren lijkt hem een uitstekend idee. En geef hem eens ongelijk. Darts is allang geen sport meer voor alleen het Britse eiland. Kijk je naar de resultaten op de Development Tour, dan zie je voornamelijk spelers van buiten Groot-Brittannië er met de prijzen vandoor gaan. Ook bij de grote mannen komen steeds meer internationale spelers door. Misschien zijn de Britten in de breedte nog wel in het voordeel, maar het wordt allerminst nog een walk-over. Tijd dus voor een Ryder Cup of Darts?

Twee teams en strijden maar!

Een team met spelers uit Groot-Brittannië en Ierland en een team met spelers uit de rest van de wereld kun je prima tegen elkaar laten strijden. Om het interessant te maken zou je net zoals in de Ryder Cup voor diverse spelformaten kunnen kiezen. Singlepartijen, koppels en misschien wel net zoals op de World Grand Prix ook een aantal partijen dubbel-in dubbel-uit. Voor de Ryder Cup plaatsen spelers zich automatisch via de wereldranglijst en daarnaast worden een aantal spelers via een wildcard aangewezen. Het team wordt geleid door telkens wisselende teamcaptains, eigenlijk altijd sterren uit het verleden.

Virtuele teams met wildcards

Voor het idee hebben we eens twee teams op een rijtje gezet. De top-6 van de wereldranglijst plaatst zich automatisch, aangevuld met vier wildcards. Deze plaatsen zijn uiteraard natte vinger werk en bij het Britse team hebben we voor de vorm een Ierse speler erbij gezet. Wildcards blijven tenslotte altijd aan enige politiek onderhevig. Dennis Priestley en Roland Scholten lijken ons daarbij mooie coaches om af te trappen.

Team Rest van de Wereld

Top-6 wereldranglijst:
Michael van Gerwen
Mensur Suljovic
Simon Whitlock
Raymond van Barneveld
Kim Huybrechts
Benito van de Pas

Wildcards:
Cristo Reyes
Dimitri Van den Bergh
Corey Cadby
Kyle Anderson

Teamcaptain:
Roland Scholten

Team Groot-Brittannië + Ierland

Top-6 wereldranglijst:
Peter Wright
Rob Cross
Gary Anderson
Daryl Gurney
Dave Chisnall
Michael Smith

Wildcards:
James Wade
Gerwyn Price
Steve Lennon
Jamie Lewis

Teamcaptain:
Dennis Priestley

Delen:

Meer over Pro Tour