Connect with us

Challenge Tour

Koltsov voorkomt Engels feestje op cruciaal Challenge Tour-weekend

Boris Koltsov PDC World Cup of Darts

Shaun Carroll, Stephen Burton, Ritchie Edhouse en Boris Koltsov zijn de vier toernooiwinnaars van het eerste weekend van de Challenge Tour. Ze vormen daardoor ook de kopgroep van de Tour, wat ze veel extra toernooien op kan gaan leveren.

Bizar toernooi Carroll

Van de winnaar is Carroll de meest verrassende. De voormalig finalist van de Dutch Open koppels had vorige week op Q-School vier dagen op rij geen wedstrijd kunnen winnen. Nu viel alles op zijn plaats met acht zeges op rij tegen onder meer Steve Hine, Edhouse en in de finale Patrick Lynskey. Om de reeks nog meer bizar te maken wist hij de daaropvolgende drie toernooien geen pond aan prijzengeld bij elkaar te gooien door telkens te verliezen in de eerste of tweede ronde.

Burton laat zich weer zien

Burton was vervolgens zaterdagavond de meest bekende winnaar van het kwartet. Hij speelde afgelopen najaar ijzersterk en haalde ook het WK. Daar ging hij aan de bibbers ten onder en wist op Q-School zijn tourkaart ook niet te verlengen. In Wigan speelde hij sterk en versloeg een knap rijtje namen met Chris white, Mike De Decker, Koltsov, Michael Rasztovits en in de finale Nathan Rafferty in de beslissende negende leg.

Edhouse gooit waanzinnige finishes

De beste finale werd zondagmiddag afgewerkt tussen Ritchie Edhouse (98,7) en Scott Taylor (96,4). Edwhouse nam een 4-1-voorsprong met een 12- en drie 15-darters. Dat waren finishes van 116, 80, 100 en 170. Taylor kwam terug tot 4-3, waarop Edhouse er ook nog maar een 147-finish achteraan gooide. Het slotstuk van het weekend leek even een volledig Engels feestje te verzorgen. Dave Prins en Koltsov gingen naar een negende leg. Daarin nam de Engelsman het voortouw, alleen begon toen te bibberen. Twee beurten zonder triple zorgden ervoor dat Koltsov toch met 5-4 kon winnen.

Players Championships

Wanneer spelers met een tourkaart zich niet inschrijven voor Players Championships, dan wordt het veld aangevuld tot 128 spelers door middel van de hoogst geplaatste spelers op de Challenge Tour Order of Merit. Tussen het eerste en het tweede weekend van de Challenge Tour (half mei) zijn er liefst veertien Players Championships. De kopgroep van de ranking maakt dus kans om heel veel toernooien op de Pro Tour te kunnen gaan gooien, met daarbij kans om zich te plaatsen voor de Players Championship Finals en het WK. De top-12 is Brits, behalve Koltsov. Beste Nederlanders zijn Danny van Trijp, Wesley Plaisier en Jeffrey de Graaf. Ze gooiden allemaal 400 pond bij elkaar en staan daarmee net buiten de top-20. Opvallende afwezige dit weekend was Co Stompé.

Challenge Tour Order of Merit

1. Ritchie Edhouse (Eng) 2.600
2. Boris Koltsov (Rus) 2.250
3. Stephen Burton (Eng) 2.250
4. Shaun Carroll (Eng) 2.000
5. Dave Prins (Eng) 1.300
6. Nathan Rafferty (N-Ier) 1.300
7. Mick Todd (Eng) 1.100
8. Patrick Lynskey (Eng) 1.050
9. Scott Taylor (Eng) 1.000
10. Jason Askew (Eng) 800
11. Andrew Gilding (Eng) 800
12. Andy Hamilton (Eng) 750
13. Diogo Portela (Bra) 750
14. Ricky Williams (Eng) 600
15. Jason Wilson (Eng) 600
16. Brett Claydon (Eng) 550
17. Dennis Nilsson (Zwe) 550
Delen:

More in Challenge Tour