Connect with us

Champions League

Krankzinnige finale brengt Van Gerwen eerste Champions League-titel

Michael van Gerwen World Grand Prix 2019 kwartfinale

Michael van Gerwen heeft bij de vierde poging voor het eerst de Champions League Darts gewonnen. In Leicester hing dat wel aan een zijden draadje. Gerwyn Price kwam in de halve finale op een 10-9-voorsprong, om twee legs op rij te verspelen. Peter Wright pakte zelfs een 10-7-marge en miste drie matchdarts. Vanaf dat moment nam Van Gerwen de regie over en kon zich kronen tot de Champions League-winnaar, in navolging van Phil Taylor, Mensur Suljovic en Gary Anderson.

Twee totaal verschillende halve finales

De halve finales konden bijna niet verder uit elkaar liggen. Peter Wright vloog weg van Michael Smith en stond bij de eerste onderbreking dankzij een 161-finish al op een 7-0-voorsprong. Die marge gaf hij nooit meer uit handen en zo eenvoudig met 11-5 winnen. Michael van Gerwen werd juist tot het uiterste getest door Gerwyn Price. The Iceman hield de Nederlander bij en kwam als eerste op matchpoint. Vanaf dat moment bleek de druk voor de Welshman toch te groot. Hij kon geen triples meer vinden en zag Van Gerwen een 13- en 14-darter noteren om toch met 11-10 te winnen.

Snakebite pakt als eerste de break

In de finale was het niveau direct hoog met finishes van 88- en 154-finish voor Van Gerwen, gecounterd door een 156-finish van Wright. Het liep tot 3-3, waarna Wright als eerste een break plaatste. Het werd door een 100-finish zelfs 3-6, waarop Van Gerwen twee legs terug wist te knabbelen. Een zwakke dertiende leg zorgde ervoor dat Wright zes beurten de tijd kreeg om toch weer naar 5-8 uit te lopen, om zijn eigen leg te openen met een 180’er. Ditmaal kon Van Gerwen na zijn maximale score profiteren van drie missers van de Schot: 6-8.

Fabelachtige comeback

Uit de tweede onderbreking vuurde Mighty Mike een 136-finish, maar die werd door Snakebite gecounterd met een 76-finish (7-9). De definitieve beslissing leek een leg later te komen. Van Gerwen opende zijn leg met scores van 43, 40 en 96. De 180’er kon hem niet meer redden omdat dubbel-11 voor een 142-finish niet viel. Zo kwam Wright op 7-10, om drie matchdarts te missen. Dat deed direct denken aan de Premier League-finale van twee jaar geleden, toen Wright een karrenvracht aan matchdarts miste. Het dreunde duidelijk nog na in de volgende leg die Van Gerwen eenvoudig pakte, gevolgd door een zenuwachtige twintigste leg. Wright kon geen triples vinden, maar Mighty Mike profiteerde amper. Een 180’er op het allerlaatste moment bracht hem dankzij een 62-finish toch naar de beslissende leg. De Nederlander beukte de triples erin en gooide dubbel-16 er gelijk in voor de titel.

Champions League Darts: Uitslagen en statistieken

Delen:

Meer over Champions League